Några av stjärnorna från Rebel and Bird som utvecklar Filmstadens webbplats och app

I över åtta har har Rebel and Bird samarbetat med Filmstaden. Men vilka ingår i teamet och vad har de för roller och ansvar?

Samarbetet löper på mellan Filmstaden och Rebel and Bird och under drygt åtta år tillsammans har vi varit med om mycket. Allt ifrån plattformsbyte, SEO-arbete, biljetthantering, nya köpflöden, ny design, företagsbiljetter till appar både för den svenska och norska marknaden. 

Filmstadens webbplats listades som Sveriges bästa nöjessajt 2018 och nominerades i Svenska Designpriset 2019. 

Design för Filmstadens webbplats och app har Rebel and Bird tagit fram under årens lopp. Men vi står också för det som händer bakom skärmen. Teamet ändras under årens lopp men här kommer en introduktion av några av Rebel and Birds stjärnor som just nu arbetar tillsammans med Filmstaden. 

Teamlead, backend och ansvar för systemarkitektur

Magnus älskar verkligen det han gör och han har arbetat med Filmstaden i sex år. På Filmstaden har han flera ansvarsområden. Han började som, och är fortfarande, backend-utvecklare mot Episerver CMS som används av Filmstaden. Han har nu även rollen som teamansvarig.

Som teamansvarig har han hand om dailies, dagliga synkmöten, för att stämma av vad som behöver göras, om problem har uppstått med mera. När det kommer in buggar är det Magnus som gör en första snabb felsökning och kollar om det är fel på content, data eller i kod, och i så fall vilket lager eller vilket system ligger felet i? Sedan fördelar han vidare ut uppgiften till bäst lämpad person som får titta djupare och lösa detta. Han ansvarar för att teamet har arbetsuppgifter och mår bra längst projektets gång. Han deltar i möten där en representant från projektet behöver delta och diskuterar och planerar framtida utvecklingsönskemål. 

Sedan årsskiftet har han även tagit ansvar för systemarkitekturen i projektet. Det betyder att han ser till att infrastrukturen fungerar och håller hög kvalité. Han ansvarar för alla miljöer, byggen och releasepipelines. När teamet ska bygga något så är Magnus med och diskuterar och bollar hur det ska byggas och vad som kan vara den bästa lösningen. Han har även möten med driftleverantör och ingår i ett arkitektråd. När det är dags för release, är det Magnus som har hand om den och uppföljningen efteråt. När Magnus inte arbetar så kör han gärna motorcykel, betygsätter varje ölsort han smakar och går på konserter så ofta han kan.

Utvecklar Filmstadens app

Tomas har varit med i teamet i många år och har haft flera olika roller under åren. Från början började han med att utveckla frontend. Nu är han ansvarig för att utveckla Filmstadens app både för den svenska och norska marknaden. Filmstadens app är byggt med ett så kallat appskal med en webblösning i. Tomas ansvarar för CMS, integrationer mot backend och utveckling av frontend. När Tomas inte utvecklar så tycker han om att träna, spela tv-spel och dricka kalla drycker med sin fru. 

Backend för Filmstadens webbplats och app

Carlos har arbetat med Filmstaden sedan lite drygt två år tillbaka och är backend-utvecklare med Episerver som sin specialitet. Han ser till att alla system och integrationer bakom webbplatsen fungerar smidigt och korrekt hela tiden. Vilket betyder att han på vardaglig basis arbetar blandat med förvaltning, buggfix och nyutveckling av Filmstadens webbplatser. Under de senaste året har han huvudsakligen arbetat med integrationer och anpassningar till det nya köpflödet som ska lanseras senare i vår. När han inte integrerar olika system går han på rockfestivaler, reser till soliga platser när det är möjligt och spelar in musik i sin lilla studio hemma.

Frontend för Filmstadens webbplats

Cristoffer har också arbetat med Filmstaden i lite drygt två år. Han är frontend-utvecklare och arbetar till hälften med att underhålla den befintliga lösningen och till hälften med nyutveckling av funktionalitet för webbplatsen. Vilket innebär att han utvecklar den synliga delen av webbplatsen, som Filmstadens kunder ser. Där teamkollegorna Magnus och Carlos bygger de osynliga delarna. Cristoffer är den som har kontakt med design och ux-personerna och ser till att förverkliga deras önskemål efter de möjligheter som finns. Han ställer också krav till sina teamkollegor och externa systemleverantörer på vad han behöver för att kunna utföra sitt arbete. Han samarbetar också mycket med kollegan Tomas som utvecklar appen, så det ser likadant ut för användaren i både app och på webbplats. När Cristoffer inte utvecklar åt Filmstaden tycker han om att köra och bygga motorcyklar, dricka öl och laga mat. Hans favoriträtt är paella. 

Läs mer om vårt case Filmstaden.