Pelle Sten

Contentful släpper fram potentialen hos utvecklarna

”I vår utvecklingsmiljö där vi jobbar med Contentful, Gatsby och React kan vi som utvecklare ta saker hela vägen från ax till limpa. Det gör att jag känner en enorm potential i mitt arbete här”, säger Robert Lundeqvist, utvecklare på Rebel & Bird.

robert-3-2Robert Lundeqvist, utvecklare på Rebel & Bird

På Rebel & Bird har vi, som vi tidigare skrivit om, tagit fram ett övergripande tekniskt ramverk för hur vi utvecklar digitala tjänster snabbt, billigt och stabilt. En av de viktiga beståndsdelarna i det ramverket är headless-cms:et Contentful.

Vi har intervjuat Robert Lundeqvist för att ta reda på hur Contentful funkar att arbeta med som utvecklare. Robert har lång erfarenhet från att ha jobbat med cms:er som Episerver, Umbraco och Sharepoint hos kunder som Svenska Dagbladet, Marginalen Bank och Kungsleden.

– I vår uppsättning där vi jobbar med Gatsby, Contentful och React kan man som utvecklare ta saker från ax till limpa helt själv. Du kan i princip göra vad som helst. Jag sätter upp en datamodell, sätter upp exempeldata, accessar exempeldata via api:et och bygger vyn som passar bäst, säger Robert om Contentful.

Rebel & Bird söker dig som är utvecklare och vill jobba med oss. Vill du ha hög lön, värderas efter vad du presterar snarare än antalet timmar som du är på kontoret och bli respekterad för den du är så hör av dig så ses vi på en lunch.

Contentful möjliggör att utvecklarna själva kan bygga ut redaktörsgränssnittet via UI Extensions. En fördel med den typen av UI Extensions som man kan bygga i Contentful med hjälp av vanlig javascript är att de är smidiga att dela internt och kan därmed återanvändas när de behövs. Vilket är ett värdefullt strukturkapital i det långsiktiga arbete.

När Robert jämför Contentful med andra cms:er framhåller han hur öppet det är.

– Det är en datalåda med ett redaktörsgränssnitt och ett api – enkelt och tydligt. Jag uppskattar den platta strukturen, vilket ger en stor frihet kring hur du som utvecklare utformar innehållslösningen.

– En annan fördel är att innehållet är tydligt separerat från webblösningen. Det är lätt att flytta innehållet om man vill byta cms och det är okomplicerat att bygga om sajten utan att behöva byta ut cms:et.

Men hur ska man då tänka som utvecklare när man jobbar med Contentful?

– Det är lätt att tänka på den gamla världens cms med många olika sidtyper. Men här är det viktigare att se vad som är gemensamt och sedan bryta ut det som är unikt som separata innehållstyper, i stället för sidtyper. Ta en artikelsida och en kalenderhändelse till exempel. De har båda en titel och en brödtext, och det är saker som datum som skiljer dem åt. Vi har gjort så att vi har en enda sidtyp som kan fyllas med olika byggstenar.

– Balansgången mellan utvecklarens möjligheter och redaktörens behov är också bra att tänka på. En utvecklare kanske vill bryta ner allting i dess minsta beståndsdelar men man får inte glömma att det är centralt att skapa ett arbetsflöde som är smidigt för redaktörerna.