Pelle Sten

De tre oumbärliga delarna i growth hacking

Hur gör man för att skapa rätt produkt för rätt marknad? Dagens inlägg är det andra i vår serie om Product/Market Fit och growth hacking – och hur vi jobbar med det på Rebel & Bird. I dag om vad growth hacking egentligen är.

Growth hacking är en kombination av kreativ marknadsföring, data och automatisering.

Growth hacking är en kombination av

  • Marknadsföring
  • Data
  • Automatisering

Marknadsföringen kan innehålla både klassisk och nyskapande beståndsdelar, men den stora skillnaden är att du måste mäta allt, och i alla steg av tillväxttrappan. Traditionellt mäter du oftast anskaffningssteget (se tillväxttrappan längre ner) i marknadskampanjer, men här blir det viktigaste att se vad som händer när kunden väl börjar använda tjänsten.

Varje exponering i sig tillför inget värde. Det måste resultera i affärsvärde.

Tillväxttrappan

Många nya kunder som inte stannar kvar kan till och med innebära en dyrbar förlust. Du har både kastat bort marknadsföringsbudgeten men du har också bränt förtroendet hos målgruppen.

När du väl mäter allt måste du se till att allt går att skala. Du är inte hållbart att säga ”Vad bra, den där kampanjen funkade, kör den en gång i timmen”.

Du måste göra saker som skalar. En kampanj är oftast en engångsgrej, men att bygga in funktionalitet som skapar ett användarbeteende som ger tillväxt är något som skalar. Ju fler användare desto större effekt.

Läs det första inlägget om Product/Market Fit och growth hacking här.