Pelle Sten

Depåstopp i Formel 1 och kodändringar live bland höjdpunkter från Microsoft Ignite 2018

ignite2018 Microsofts podcastpar Patch & Switch höll en kort dragning inför Vision-keynotetalet.

Rebel & Birds utvecklare Marie Foisack åkte till Ignite i Orlando, Florida för att inspireras, kolla in de senaste nyheterna, träffa branschkollegor från hela världen och lyssna på riktigt duktiga föreläsare.

Ignite är Microsofts största konferens för IT-proffs, utvecklare, influencers och beslutsfattare inom IT. Årets event lockade 26000 personer från 100 länder. Här är Marie Foisacks höjdpunkter från veckan.

Bästa citat

”I know you are doing something manually. Somewhere in the world right now someone is holding up two explorer windows and deploying into production. Friends don’t let friends deploy software like that.”

Scott Hanselman under sessionen ”An end-to-end tour of the Microsoft developer platform”.

Många utvecklare i publiken nickade igenkännande och har någon gång gjort, eller gör än i dag, på detta manuella vis, i stället för att säkra upp releaseprocesserna.

Vill du lyssna mer på Scott så sänder han varje fredag ett kort videoprogram om Microsoft Azure tillsammans med olika gäster.

Favoritpresentation
En särskilt bra presentation var ”Getting started with Azure devops” av Donovan Brown. Han är en fantastisk talare med mycket humor som fick publiken att skratta många gånger.

En anekdot som Donovan berättade var hur han efter att ha jobbat på den ultimata devops-beskrivningen i 30 dagar tyckte han sig ha en riktigt bra definition kring vad agil utveckling var. Det ändrades helt en dag då han såg denna video av hur depåstopp förändrats från 1950 till idag. Den drastiska förändringen tyckte han var ett träffande pedagogiskt exempel på hur ett team förbättrar sina processer agilt.

Donovan gick även igenom hur videon visar inte bara på förbättring i total tid utan också optimering inom flera olika områden som till exempel bättre bränsleförbrukning för att slippa tanka bilen under stoppet, och att alltid ha en domkraft redo (man kan gissa att den första säkert fallerat vid något tillfälle och att de lärt sig vara förberedda på detta sätt).

Två punkter att ta med sig från Donovans föreläsning:

  • Människor är det största utmaningen för devops.
  • Börja med att hitta det som gör mest ont och fokusera på det.

Upptäckt föreläsare
En talare jag inte hade sett innan var Brian Clark som visade sig vara underhållande att lyssna på och höll en föreläsning fullspäckad av tips om att arbeta i Visual Studio Code.

Ett tips han visade upp var Visual Studio code live share där utvecklare i stället för att bara dela skärm med varandra kan parprogrammera på distans i samma vyer och dessutom chatta och prata med varandra utan några extra verktyg.

Du kan följa Brian Clark koda live på Twitch.

Modigaste demo
Under sessionen “Powershell unplugged” med Jeffrey Snover (känd som Powershells fader) & Jason Helmick lät de en deltagare från publiken, som enligt egen utsago aldrig tidigare använt Powershell, checka in en kodändring rakt in i Microsoft Powershell-teamets egen kodbas. (Dock: ”pull requesten” tilldelades en mycket tydlig kommentar om att detta borde ej accepteras för att undvika att hanteras som ett äkta förändringsförslag). Upptåget var mycket uppskattat av publiken.

powershell

Bästa swag från mässan
Den roligaste prylen jag fick på mässan, som pågick parallellt med konferensen, var ett hänglås som öppnas via bluetooth och klickar upp sig själv med en väldigt futuristisk känsla. BIO-lås!

Konferensens viktigaste länk
De flesta sessioner spelades in och går att se i efterhand.