Pelle Sten

Det här mäter du i tillväxttrappan

I förra inlägget gick vi igenom vad tillväxttrappan är. Här är fortsättningen där vi visar på vad du ska mäta när du arbetar med den.

Det här är tillväxttrappan.

Det här fyra frågorna är grundläggande för nästan alla företag och organisationer.

 • Hittar folk oss?
 • Blir besökaren en användare?
 • Blir användaren en kund?
 • Stannar de kvar över tid?

Jobbar du med att skapa tillväxt måste du kunna svara på de frågorna.

Anskaffningssteget i tillväxttrappan.

I anskaffningssteget ska du mäta hur många nya användare som anmäler sig varje dag.

Aktiveringssteget i tillväxttrappan.

I aktiveringssteget ska du mäta hur många som är aktiva varje dag (DAU), hur många som är aktiva varje månad (MAU) och hur ration är mellan dagliga och månatliga användare (DAU/MAU) för att se hur engagerade användarna är.

Intäktssteget i tillväxttrappan.

I intäktssteget ska du mäta hur många som blir betalande kunder.

Här kan det naturligtvis se väldigt olika ut beroende på vilken affärsmodell man har (en upfront-modell, en freemium-tjänst och annat) eller var man säljer (en app, fleråriga konsultkontrakt eller annat).

Lojalitetssteget i tillväxttrappan.

I lojalitetssteget ska du mäta hur många användare som kommer tillbaka andra dagen och hur många användare som kommer tillbaka efter 28 dagar.

Ett exempel på när det kan se bra i en del av trappan men samtidigt rätt illa i en annan del. Ta en app som många laddar ner. Om inte lika många fortsätter använda den dag två och nästan ingen gör det efter 28 dagar då är det tydligt att appen inte lever upp till de förväntningar som användarna har. Det bästa du kan göra här är att sluta rekrytera nya kunder och i stället ta reda på vad som får användarna att använda appen.

Alltså att försöka hitta det behov som användarna har som appen kan uppfylla. Kanske är det en detalj som redan finns som kan bli fokus för appen eller så måste man tänka om helt.

Frågorna du ska ställa dig så att det du mäter följs upp på rätt sätt.

 • Vilka flöden är relevanta för ditt företags affär?
  • En mätpunkt kan vara att titta på avvisningsfrekvensen på landningssidorna.
  • ROI är inte så relevant att titta på. Viktigare att göra små experiment och utifrån den informationen göra större satsningar, och då kanske titta på ROI.
 • Hur mäts flödena?
 • Är alla KPI:er entydigt definierade?
  • Hur rapporteras de? Hur följs de upp?

Vi har tidigare beskrivit några konkreta skräckexempel på problem med Google Analytics-mätningar tidigare. Har du liknande problem, hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Vill du ha hjälp att börja jobba med tillväxttrappan? Säg hej!