Caroline Hedberg

En dag på jobbet med Jelena Cumbo

jelena_cumbo

Jelena Cumbo är frontend-utvecklare på Rebel & Bird och ser till att våra kunders digitala lösningar får den där avgörande pricken över i:et innan det lanseras.

Varför är det kul att gå till jobbet varje dag?
– Det bästa med mitt jobb är definitivt mina kollegor, de gör att jag ser fram emot att gå till jobbet varje dag. Det är roligt att få vara med i alla aspekter av olika projekt från början och det gör att jag känner att jag lär mig nya saker varje dag.

Vad är höjdpunkten på jobbet?
– Jag tror att höjdpunkten på jobbet är alla olika aktiviteter som vi gör tillsammans. Vi försöker ha något som vi kallar för lyxlunch då och då, vi bokar bord på en lite finare restaurang och har det trevligt tillsammans. Våra månadsaktiviteter är superspännande också! I december var vår julaktivitet på VR-centret Enterspace, där vi fick spela mycket intressanta VR-spel tillsammans. Vi skulle genomföra uppdrag ute i rymden och sen kämpade vi mot monster i träsk. Det var verkligen superroligt!

Gör du något intressant här som du inte har gjort på någon annan arbetsplats tidigare?
– Ja, det som jag tycker är kul är att jag får vara med i hela arbetsprocessen i ett projekt. Det vill säga inte bara jobba med programmering, utan med planering, kravställning och prioritering i projektet, möte med kund, demos och testning. Det kan vara högt tempo i projekten ibland och jag får ta mer ansvar, men det ger också mer glädje när jobbet sen är klart.

Varför är det så roligt att jobba med programmering? Vilka möjligheter har du i ditt arbete?
– Det som är roligt med programmering, speciellt med frontend, är att jag skapar någonting som människor ska verkligen använda, interagera med och få nytta av. Jag får se hur designen blir en levande app eller en webbplats. Det finns självklart många utmaningar men så länge man gillar att jobba med ständig problemlösning är det ett spännande jobb.

Vad har varit de roligaste utmaningarna att lösa i det projekt du jobbar med nu?
– Vi jobbar med att bygga ett digitalt reflektionsverktyg till Mia Törnblom. Hon har utvecklat en mycket intressant metod som hjälper dig med ditt självledarskap och din personliga utveckling. Användaren ska bland annat reflektera över saker som händer under en dag, saker som gör dig glad, tacksam eller vad du behöver hjälp med. Vi får göra det här konceptet digitalt. Det som är den största utmaningen är att göra det användarvänligt så att det blir lätt och smidigt, men fortfarande intressant och motiverande för människor att reflektera över sina dagar och stegvis förbättra sina liv.

En vanlig dag på jobbet:

  • Måndagsfrukost med alla anställda.
  • Standup möte med kort planering av projektaktiviteter och projekt status update.
  • Frontendsnack med andra frontend-utvecklare som ibland blir en workshop där vi går igenom något intressant framework eller verktyg som vi kan använda i våra projekt, eller diskussion om våra aktuella projekt.
  • Möte eller demo med kund.
  • Lunch med kollegor.
  • Programmeringsarbete.

Utbildning
Jag pluggade på Stockholms Universitet, jag gick Data-och systemvetenskapsprogrammet.

Vanliga program i arbetet:

  • Jobbar mest med Visual Studio Code, och ibland med Visual Studio och Xcode.
  • Postman för API-testning.
  • SourceTree för versionshantering.
  • Kommunicerar i Slack.

Vill du också arbeta med oss? Just nu söker vi vassa frontend-utvecklare.