Caroline Hedberg

En dag på jobbet med Viktoria Eriksson

viktoria_eriksson-3

Viktoria Eriksson är teamchef och bemanningsansvarig på Rebel & Bird och och ser till att projekten alltid har rätt person på rätt plats.

Varför är det så kul att gå till jobbet varje dag?
– Att få jobba med alla härliga människor! Jag har ett behov av struktur och ordning och att få ha det som arbetsuppgift i kombination med att ha hand om medarbetare och utveckla Rebel & Bird gör det kul och utmanande.

Vad är höjdpunkten på jobbet?
– Det är nästintill omöjligt att bara nämna en sak, men alla människor som lyfter varandra och utvecklar både sig själva och företaget Rebel & Bird är höjdpunkten. Ja, och att det alltid finns nybryggt gott kaffe.

Gör du något roligt/intressant här som du inte har gjort på någon annan arbetsplats tidigare?
– Många delar har jag gjort tidigare, men inte i samma utsträckning. Jag känner ett stort ansvar i min uppgift som teamchef att blicka bakåt, finnas i nuet och samtidigt blicka framåt. Den kombinationen är rolig och intressant och att dessutom ha fler teamchefskollegor, wow!

– Att blicka bakåt är i sig inte intressant, men det jag menar är att dra lärdomar, vad är det som fungerat bra/vad är det som gjort att vi tagit oss dit vi är idag? Nuet för mig betyder att alla under resans gång ska må bra. Att var och en har de förutsättningar som krävs för att skapa ännu mer awesomeness i projekten och som människa bli ännu mer awesome! Framåt kommer vi att ta oss, vare sig vi vill eller inte, men det intressanta för mig är hur vi tar oss dit och vilka vi är/blir på vägen.

Varför är det så roligt att jobba med bemanning och rekrytering? Vilka möjligheter har du i ditt arbete?
– För att jag får jobba med människor. Jag har alla möjligheter i världen i mitt arbete, det låter kanske klyschigt men det är nästan bara jag som sätter begränsningarna själv. Vill jag göra något på ett annat sätt, prova en ny process eller bara prova en galen idé så är det bara att köra.

– Att tillåtas att prova, göra fel, göra om, göra rätt, är en av de största anledningarna till att jag jobbar här. Du har ditt utrymme under ansvar, det handlar bara om att ha modet att genomföra det. Jag är övertygad om att någon kommer att säga till mig när jag flyger för högt eller har för galna ideér.

Vad har varit de roligaste utmaningarna att lösa som bemanningsansvarig?
– Roligaste utmaningarna är hur vi ska bli så effektiva som möjligt samtidigt som vi växer. Ur aspekten bemanning så vill vi ju att alla ska ha värdefulla saker att göra, men också försöka hitta effektiva team. Så att alla våra projekt och leveranser flyter på så smidigt som möjligt. Det är en utmaning att få allt att gå ihop, jag behöver hitta en balans där alla kan ha ett lugn i sitt dagliga arbete men också försöka hantera de krockar som faktiskt uppstår när vi och kunder vill växa i både befintliga och nya projekt.

En vanlig dag på jobbet med Viktoria Eriksson:

  • Måndagsfrukost med alla anställda.
  • Ett medarbetarsamtal eller en intervju.
  • Planering av bemanningen.
  • Lite administrativt arbete kring HR eller rekrytering.
  • Stämmer av något projekt om bemanningsbehov.
  • Stämmer av några frågor med ledningsgrupp.
  • Tänker att jag borde gå och träna på lunchen men hittar ett lämpligt skäl för att komma undan (och jag lyckas alltid hitta något).

Utbildning:
”Civilingenjörsutbildning i Datateknik (Luleå tekniska universitet), så jag är i grund och botten någon form av utvecklare.”

Vanliga program i arbetet:
”Oj, det blir nog ett supertråkigt svar men jag håller mig främst till vår bemanningsverktyg Forecast, mailklienten Spark, Slack och andra molnbaserade tjänster som tillhandahåller tidrapportering, utlägg och annat skoj.”