Lisette Eriksson

Från idé till färdig lösning - Episerver-utvecklaren är en central pusselbit på Rebel & Bird

Ta en projektledare, en strateg, en designer, en systemarkitekt, en Episerver-utvecklare, en front end-utvecklare och en närvarande kund. Där har du ett grundläggande recept på ett lyckat webbprojekt.

Marie Foisack & Robert Lundeqvist på Rebel & BirdMarie Foisack och Robert Lundeqvist jobbar med olika kunder men utnyttjar varandras kunskap för att lösa problem i sina respektive projekt.

En av de bästa sakerna med den blandning av byrå- och utvecklingskultur vi har här på Rebel & Bird är den stora kompetensen som team-medlemmarna har inom så många områden, vilket gör att att vi tillsammans kan ta helheten från en vision till en komplett lösning.

En utvecklare på Rebel & Bird är med redan från början i projektet. Detta för att vi vill att utvecklaren ska bidra med sin unika kompetens tidigt och inte bara vara en utförare. Vi tror inte på att slänga in en utvecklare sent i processen och att släppa en backlog i knät är den rätta lösningen. Vi tycker det är viktigt att ta vara på varje individs kompetens från början till slutet.

När vi bygger Episerver-lösningar är det inte bara ett publiceringsverktyg, det är avancerade integrationer vi jobbar med. Det kan vara exempelvis biljetthantering, betalsystem, medlemsinloggning eller fakturahantering.

I projekten sitter Episerver-utvecklare tillsammans med till exempel datanalytiker samt UX- och visuella designers. Det är en intressant och värdefull kombination som gör det smidigare för alla att direkt kunna testa och iterera på lösningen. Det här gäller naturligtvis också hur vi jobbar med kunden. Kunden är alltid nära involverad. Våra utvecklare tar många beslut om hur kundens redaktörer kommer jobba och ju närmare de jobbar med dem desto bättre lösning.

Låter det här som något för dig? Kom och jobba hos oss!

Vi har pratat med några av Rebel & Birds Episerver-utvecklare:

Magnus---1-1520x760

Hej, Magnus Olsson! Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– I mitt nuvarande uppdrag sitter jag mycket ute hos kund, vilket är bra eftersom jag har daglig kommunikation med flera olika avdelningar. Just nu fokuserar jag på att förbättra och förenkla redaktörernas och medarbetarnas arbete med den nya lösningen som vi har tagit fram.

Vad är den roligaste utmaningen du har löst när du jobbat med Episerver?
– I ett av mina uppdrag var jag med och tog fram ett nytt intranät, byggt på Episerver CMS 6. Med cirka 5 000 aktiva användare och 15 heltidsanställda redaktörer ville de göra intranätet mer dynamiskt och personligt. Vi byggde då ett widgetramverk där användarna själva kunde välja vilka widgets de ville ha på startsidan, med eget/dynamiskt innehåll. Till exempel anteckningsblock, kontaktlistor och egendefinierade rss-flöden.

Varför tycker du att man ska jobba på Rebel & Bird?
– Här jobbar man med inspirerande kollegor som brinner för att utvecklas, inte bara inom sitt egna område. Vi har kompetens längs hela resan, från idé/problem till levererad lösning.
Det är både spännande och lyckat att vara med tidigt i processen och bygga datadrivna lösningar.

Rebel-Bird-Epi-Marie-1

Marie Foisack, hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Jag jobbar oftast i agila team med större Episerver-projekt. Under en vanlig arbetsdag jobbar jag med allt från att utveckla funktioner i Episerver och integrera med andra system till att titta på krav eller se till miljöerna, som ofta ligger i Azure.

Vad är den roligaste utmaningen du har löst när du jobbat med Episerver?
– Det är kul att ligga i framkant och våga prova nya funktioner i Episerver-projekt, som till exempel Forms eller headless-tänket. En särskilt rolig utmaning var mitt första stora Episerver Commerce-projekt. Trots många likheter med CMS-produkten så finns det också mycket nytt att tänka på i e-handelslösningen och mycket som kan göras för att göra redaktörernas vardag lättare.

Varför tycker du att man ska jobba på Rebel & Bird?
– Kollegorna! Det blir så mycket mer värdefullt när alla är engagerade och intresserade av att prestera och har en hög kompetens inom sina unika områden. Vilket i sin tur bidrar till stor frihet i projekten, vilket också innebär mer ansvar. Det är roligt när man får utmana sig själv.

Rebel-Bird-Epi-Robert-1

Hur ser en en vanlig arbetsdag ut för dig, Robert Lundeqvist?

– Just nu är det mycket implementation av mätverktygen Google Tag Manager och dess kamrat Google Analytics. Jag följer upp det som mäts och ser var vi saknar data för att skapa rätt förutsättningar för att kunna göra en rättvis analys av kundens webbplats. Jag får också jobba en hel del med A/B-testning samt sätta mig in i större Episerver-lösningar för nya spännande kunder.

Vad är den roligaste utmaningen du har löst när du jobbat med Episerver?
– Det mest givande var när jag kunde jobba nära en redaktör och få hennes arbete att bli mycket lättare genom att skapa specialbyggda egenskaper. Med hjälp av ramverket kunde jag bygga ut befintliga egenskaper på ett sätt som redaktören behövde. Att se hur en annan persons dagliga arbete förändras så positivt av ens egna insats var väldigt roligt!

Varför tycker du att man ska jobba på Rebel & Bird?
– Om man gillar att vara med tidigt i projektet och påverka med sin tekniska expertis. Att testa och iterera de lösningar man utvecklar är självklart. Grunda beslut på data, inte tyckande. Jobba nära grymma kollegor.

Hej! Vi söker fortfarande Episerver-utvecklare. Hör av dig!