Pelle Sten

Annotell har växt snabbt och med framgång – ett skolboksexempel på lean startup

Daniel_Langkilde_blogg-1

Rebel & Bird vill hjälpa bolag att växa, även genom att dela med oss av erfarenheter från bolag som vi inte har hjälpt. Growthpodden har intervjuat Daniel Langkilde, grundare av Annotell. Vi har samlat ihop hans erfarenheter av att växa sin startup under första året med bolaget.

Lyssna på poddavsnittet med Daniel där han berättar mer om Annotells tillväxtresa, arbetskultur och deras projekt.

Att dra i gång en startup

– Jag sa upp mig från mitt gamla jobb innan vi hade skapat Annotell. Det var liksom mitt sätt att säkerställa att vi menade allvar.
– Listan över grejer som måste klaffa för att lyckas är ganska lång. Idén är en del, teamet en annan, marknadens mognad en tredje, affärsmodell en fjärde osv. Min övertygelse efter det här året är väl att teamet är ändå oerhört centralt, för många av svaren på de andra frågorna måste teamet hitta i realtid varje dag.
– Varje ny person man lägger till i teamet, i ett litet bolag med små marginaler, måste man verkligen välja med omsorg.

Att driva en startup

– Det är verkligen viktigt att nämna att det är svinmycket jobb! Man måste förstå att det har stora konsekvenser för kvällar, helger och semestrar och alla de saker som man kanske i ”vanliga jobb” tar för givet.
– Man måste ofta ta konflikter med sin respektive hemma om prioriteringar. Man måste sätta klockan fyra på morgonen för att hinna jobba igenom allt man ska göra till sitt möte klockan åtta. Man måste göra en himla massa saker för att kunna gå från noll till någonting.
– En lärdom jag har är att det är viktigt att inte lova att det blir lättare snart, för det kan man inte alltid hålla. Utan det handlar om att man är överens i gruppen om att ”det här är de villkor vi arbetar under”.
– Vi bygger en komma-överens-maskin, samarbete står väldigt högt i kurs för oss. Förtroende och tillit är väldigt viktigt och väldigt tydligt. Både i relation till kunder, men också i teamet.

Att välja rätt partner

– Det faktum att jag och min medgrundare Oskar, som också är vår vd, har olika perspektiv och olika personligheter innebär att vi regelbundet pressar varandras perspektiv. Jag tror man måste hitta folk som inte går i gång känslomässigt för mycket, utan ser det mer ”Alright, jag hör vad du säger. Jag förstår att du har det här perspektivet. Jag har det här. Det ligger något i det du säger, men tänk på det här.”
– Att Oskar har en annan bakgrund än vad jag har är en otrolig styrka. Vi är förvisso lika på många sätt i och med att vi båda är ingenjörer och är ganska tekniskt lagda, men han har gått ett management- och affärsspår medan jag har varit mer produktutvecklare och ingenjör.

Att välja pengarna

– Vi har egentligen inte byggt någonting som vi inte har sålt sen vi startade, och vi har oftast sålt det före vi har byggt det.
– Vi har väl alltid övervägt att ta in investeringar i olika omgångar. Vi har samtidigt den bestämda uppfattningen att ett lönsamt bolag som kunderna tydligt signalerar behövs är det bästa. Ett sånt bolag behöver inte så mycket extra pengar.
– Faran som ett pyttelitet bolag är att det finns en massa startups som bygger grejer ingen vill ha. Men trots det är investerare beredda att betala för det under ganska lång tid. Vi har velat säkerställa att marknaden behöver det vi erbjuder.
– Vår inställning har varit ”bästa sättet att säkerställa att man gör något folk vill ha är att man kan stänga betalda kontrakt med dem”. Att då ”göra sikten dimmig” av en massa investeringspengar gör att fokus på att stänga kontrakt kan sjunka på ett dåligt sätt.

Att hitta de första kunderna

– Tidiga relationer är oerhört viktiga, Erik hade visionen och förutseendet att vi hade en spännande och ny lösning på ett stort problem för dem och chansade på att det skulle funka.
– Tack vare en stark lead customer, fick vi en så kallad brohuvud in i en bransch och något att bygga utifrån. Den här samarbetsandan som man kan få med en bra tidig kund är värd oerhört mycket.

Att ta in fler nya kunder

– Vi utmanade vår kapacitet, vilket gjorde att våra existerande kunder inte alltid kunde få den uppmärksamhet de förtjänade. Den balansgången är jättesvår, hur fort ska man växa?
– Nu handlar det om att få utväxling i större utsträckning på existerande produkt. Första året handlade mycket om att gå från noll till någonting kan man väl säga.
– I år vill vi istället fokusera på att göra det robust, höja kvaliteten och sänka priset och hitta fler kunder med samma behov.

Hur avgör man vad som är en möjlighet för företaget att satsa på?

– Det förhandlar vi mycket om i teamet. Businessidan och produktsidan har en kontinuerlig dialog. Jag och min medgrundare har en kontinuerlig dialog om vad som är rätt sorts kund och rätt sorts projekt.

Att jobba globalt

– Vårt kärnteam sitter i Ukraina och det är då generellt sett ganska unga personer, kanske 20–30 år. Oftast har de varit arbetslösa tidigare men vill hitta ett sätt att komma in på arbetsmarknaden och tycker det verkar spännande att jobba med både maskininlärning och data.
– Det är också ett tecken på hur global ekonomin är i dag och hur lätt det är att vi på mindre än ett år, har etablerat stora arbetstillfällen i Ukraina, Indien och på andra ställen åt kunder här och allting går att sköta via tre laptops i Göteborg.

Om Annotell

– Vår strategi är att bli väldigt bra på det vi gör och min erfarenhet är att det är svårt att bli väldigt bra på många saker åt gången.
– Bilbranschen står för avsevärt större projekt än vad andra branscher gör. De har oerhört mycket data och tajta deadlines och höga säkerhetskrav. Det är en bra första marknad för Annotell.
– Våra kunder har maskininlärningsteam som ansvarar för att utveckla algoritmer som kan känna igen till exempel fotgängare eller fordon. De behöver stora mängder exempel för att säkerställa att deras algoritmer gör rätt.
– Vi skojar lite ibland med att Annotell bygger en “komma-överens-maskin” men med det menar vi ändå mycket allvar. I och med att vi vill lära en dator något som vi människor gör i dag. Man kan tänka på det så här. Det sitter ett team som ska bestämma var vägen är, men då måste de först komma överens om “vad är en väg”.

Framtiden för Annotell

– Det hade varit väldigt roligt att göra mer åt sjukvården. I dagsläget är det en manuell och kostsam process att granska röntgenplåtar. Men det blir inte så bra, det är inte lätt att granska dessa gråskaliga bilderna. Vi tror att om några år så finns det en stor möjlighet att garantera konsekventa tolkningar av röntgenbilder.

Lyssna på poddavsnittet med Daniel där han berättar mer om Annotells tillväxtresa, arbetskultur och deras projekt.