Pelle Sten

Fyra UX-verktyg för rätt förändring

I veckan höll vi i ett frukostseminarium på kontoret där Mikael Jansson, UX-designer på Rebel & Bird, delade med sig av erfarenheter från arbetet med Nordic Cinema Group.

Mikael Jansson
Mikael Jansson presenterar arbetet med ramverket till Nordic Cinema Groups biosajter. Foto: Malin Larsson

I presentationen gick Mikael Jansson bland annat igenom fyra verktyg för att åstadkomma rätt förändring, tre skäl till att den nya sajten släpptes i en betaversion och vilka de tre huvudsakliga sätten är att bestämma sig för vilken biofilm man ska se.

Nordic Cinema Group äger biokedjor i sex olika länder i Norden och Baltikum. Målet med webbprojektet som vi har jobbat med var att skapa ett gemensamt ramverk bestående av en respons webbsajt med fokus på att öka biljettförsäljningen.

För att se till att rätt saker byggdes använde vi fyra huvudverktyg i designarbetet:

 1. Webbstatistik.
  Ett bra sätt att kvantitativt kunna börja analysera användandet av en existerande sajt för att se var det är problem.
 2. Intervjuer.
  Ett bra sätt att kvalitativt kunna ta reda på vika behov kunder har. Viktigt att dokumentera så att även personer senare i utvecklingskedjan kan ta del av insikterna.
 3. Användarscenarier.
  Ett bra sätt att visualisera användarresor för att se vilka flöden som är viktigast att åtgärda. Blir också något handgripligt som det är lätt att samlas kring och diskutera.
 4. Wireframes & prototyper.
  Utifrån de hypoteser som gjorts utifrån de tre stegen innan kan vi nu börja skissa på lösningar i till exempel Invision eller Flinto och användartesta dem enkelt.

När arbetet hade kommit tillräckligt långt att det gick att börja testa delar av det för en större publik var valet enkelt att lägga upp det som en betasajt.

Att jobba med betasajter kan vara ett bra verktyg för:

 1. Feedback.
  Vi använde oss av Typeform för att ta in engagerad feedback från ett fåtal besökare. Den feedback kunde vi sedan validera genom att titta på data från tidigare faser.
 2. Löpande analys.
  Med en betasajt blir det möjligt att enkelt testa enstaka funktioner med en större grupp användare och skulle något inte funka är det inga problem att rulla tillbaka sajtens funktion till hur det var innan ett problem dök upp.
 3. Öppenhet.
  I Sverige jobbar SF Bio sedan tidigare med Biolabbet. Och beta-lanseringen var ännu ett sätt att bygga relationer tidigt och skapa en reell känsla bland kunder att de var med och byggde den nya sajten.

Under en lång tid var en del som jobbade med webb rädda för att användarna inte scrollade och då blev det väldigt viktigt att så mycket som möjligt skulle synas på första skärmen, above the fold. Efter hand som surfandet har blivit en självklarhet i mobilen har också scrollandet som beteende blivit en naturlig del av att surfa på webben.

Därför kan det nya ramverk som vi tagit fram åt Nordic Cinema Group erbjuda tydliga delar av sajten riktade till de tre vanligaste sätten att köpa biobiljett, utan att allt behöver synas överst:

 1. Jag vill se de senaste storfilmerna.
 2. Jag vill se en film den här tiden vid den här biografen.
 3. Vilka filmer är på gång/Vilken film var det jag såg på den där affischen på stan?


Deltagarna på frukostseminariet uppskattade insikterna som Mikael Jansson delade med sig.


Både före och efter seminariet minglade deltagarna på Rebel & Birds kontor på Sveavägen.


Några som stannade och snackade var bland andra Gunnar R Johansson, Alex Picha, Gitta Willén och Josefine Granding Larsson.