Pelle Sten

Heatmaps hjälper dig välja rätt åsikt att lyssna på

Som beslutsfattare i ett digitalprojekt har du oftast många runt dig redo att komma med goda råd och förslag. Men hur ska du bestämma vad du ska välja av alla dessa förslag? Ingen av oss har ju oändligt med tid eller en oändlig budget. Du behöver data. Heatmaps är en bra metod för att ta fram data som hjälper dig att fatta beslut.

Vi har tidigare skrivit om hur viktigt det är att använda en modell som tillväxttrappan för att se var du har problem med konverteringen i en tjänst. Till skillnad från många marknadsförare vet vi att det inte räcker att bara kasta in nya användare och hoppas att så många som möjligt blir kunder.

För att kunna fatta beslut behöver du en hypotes att testa. För att ta fram en hypotes behöver du data. Men heatmaps kan du mäta om besökarna beter sig på en sajt som du har förväntat dig att de ska göra eller på något annat sätt.

Med hjälp av data från heatmaps kan du sedan sätta upp en hypotes och testa den. Mät experimentet och använd den informationen till att göra nästa experiment. En del experiment kommer visa att hypotesen ni testar stämmer, andra att de inte gör det. Men även misslyckade experiment är lyckade experiment eftersom det ger er data att gå vidare.

Särskilt vid aktivering och intäktsfasen är det viktigt att använda heatmaps.

  • Aktivering = Var är användarna mest aktiva?
  • Intäkter = Hur beter sig användarna i köpflödet?

Med heatmaps går det snabbt att sätta upp en mätning. Det räcker att en utvecklare lägger in koden för det heatmap-verktyg man har valt. Sedan kan du själv gå in i verktyget och ställa in vad du vill mäta. Här på Rebel & Bird föredrar vi att använda Hotjar.

Men var börjar du att mäta? De som sitter mycket med produkten har ofta en magkänsla vad som inte fungerar så bra. Där bör man börja.

Några frågar att titta på:

  • Hur gör dina lyckade kunder?
  • Vad är det som fungerar bra?
  • Vilka konstiga flöden tar de genvägar igenom för att lösa sitt problem?

Vill du ha hjälp med att sätta upp processer kring det här och snabbt komma igång med heatmaps? Hör av dig till Jeja Svensson så guidar hon dig rätt.