Jasmin Yaya

Så skapar du rätt innehåll till rätt kanal

Omnikanal. Det låter initierat att använda ordet men i praktiken leder det bara till förvirring. Att skapa samma innehåll för alla kanaler är inte bra. Skapa i stället rätt innehåll till rätt kanal. Rebel & Birds Jasmin Yaya berättar om hur hon jobbade som datastrateg på Volvo Ocean Race 2015.

Foto: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
Foto: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race

Ingen organisation ska publicera samma sak i samtliga kanaler

Olika kanaler måste ha olika syften. Samma personer följer dig inte i de olika kanaler, och om de gör det förväntar de sig inte samma typ av innehåll i de olika kanalerna.

På Instagram är bildkvalitet och kreativitet viktigt för att få högt engagemang, men bilden kan vara gammal. Det gör inget om den är flera decennier gammal om den presenteras på ett bra sätt. På Twitter är det viktigt att innehållet är en nyhet, något som inte setts eller hörts förut.

Nedan är en tweet om båten Vestas Wind som gick på grund i andra etappen i Volvo Ocean Race 2014–15. Det är inte så tydligt vad som egentligen hänt, men det är den allra första bilden och därför fick den högt engagemang, högst engagemang av alla poster under racet. Tack vare att Volvo Ocean Race var först med att lägga upp bilden kunde de äga nyheten och vara huvudkällan till den.

Samma story kommunicerades även på Facebook några dagar efter kraschen med mer detaljerade bilder. Den posten fick högt engagemang på Facebook, faktiskt det högsta under hela racet. Då valdes bilder med hög kvalitet och som gav mer information:

Genom att välja ut innehåll som passar just den kanalen och den målgruppen bäst kan du få högre engagemang och vara mer relevant. Dessutom interagerar vi olika på olika kanaler.

På Facebook är det lättare och mer inbjudande att kommentera än vad det är på Snapchat eller Instagram. På Instagram är det enkelt att gilla en bild, och det är tydligt vad en like betyder jämfört med hjärtat, det som tidigare var en stjärna, på Twitter.

Ingen organisation ska finnas i alla kanaler

Varje organisation ska välja de kanaler som är relevanta för dess målgrupper. ”Vi borde finnas på Instagram och Snapchat”, tänker vissa och känner en skuld över att de är omoderna som inte finns där. Men om inte deras målgrupp finns där, ska de inte heller finnas där.

Hur populära är olika nätverk i olika åldrar?
Andelen av internetanvändare i olika åldrar som besöker olika sociala nätverk någon gång 2015.

Alltså, om målgruppen är 36–55 åringar är Instagram och Snapchat inte prioriterade kanaler.

Så börja med att ta reda på vem målgruppen faktiskt är, vad de är intresserade av och vilket typ av innehåll som engagerar dem och var. Om du inte har datan kan du testa många olika saker för att få fram den.

Till exempel genom att:

  • Facebook Insights ger information om vilka som gillat Facebook-sidan. Länder, städer, språk, åldrar.
  • Twitter Analytics ger dessutom information om följarnas intressen
  • Instagram erbjuder ett mycket lättanvänt insiktsverktyg när du gör om kontot till ett företagskonto.

När du kan använda dessa analysverktyg kan du börja testa! Pröva olika typer av bilder och text. Sortera Facebook- och Twitterinlägg på mest engagemang och analysera resultatet. Finns det någon röd tråd? Vad skiljer kanalerna åt?

Vill du ha hjälp med att komma igång med att börja jobba med datadriven marknadskommunikation? Hör av dig till Jeja Svensson så guidar hon dig rätt.