Malin Crona

Hur länge förlåter vi en bajs-emoji?

alt

Förra veckan berättade BBC att några anställda på Google har tagit fram förslag till emojis med kvinnor i olika yrkesroller.

alt
Förslag till nya emojis med kvinnor i olika yrkesroller.
En självklar utveckling, kan tyckas, men många kvinnor har tidigare upplevt att det saknas symboler för identifikation.

Och det här är bara några exempel som visar att känslor berör.
Och har blivit ett naturligt sätt för oss att kommunicera.

alt
Känslosymbolerna i Kommentarsfält för alla

Jag har genom åren jobbat med läsarinteraktivitet och kommentarer på flera av Sveriges större nyhetsredaktioner, bland annat på DN och Sveriges Radio.
Innan jag började på Rebel&Bird var jag chefredaktör för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor.
Vi såg ett behov av alternativ till de kommentarsfält som fanns på marknaden för att underlätta och förbättra diskussionen och bestämde oss för att bygga ett eget.

När vi började skissa på Kommentarsfält för alla
år 2012 var emojis något okänt och nytt. Men det var faktiskt det första våra läsare efterfrågade. De ville kunna uttrycka sina åsikter med hjälp av en känslosymbol. De ville kunna gilla eller ogilla en nyhet.
En tumme upp eller tumme ner är ett vedertaget sätt att arbeta med barn och vuxna som av olika anledningar har svårt att verbalisera eller gradera sina känslor.

När jag som nyast på jobbet blev intervjuad av Pelle Sten här på Rebel & Bird om mina viktigaste tre verktyg det senaste året fick jag ganska snart veta att jag inte är särskilt unik.
Det är inte bara jag som tagit till mig enkelheten i Slack. Flera av mina nya kollegor har uttryckt samma sak och det är ju inte bara tur eftersom vi ska arbeta tillsammans, utan visar också, likt Googles nya emojis, att känslor har blivit professionaliserade.
Och mätbara.

alt
Facebooks känslosymboler

När Facebook la till fler alternativ till att gilla någons inlägg valde de just samma känslor som våra läsare efterlyste när vi byggde Kommentarsfält för alla.
Vi vill kunna differentiera och specificera vad vi känner.

Och Twitter bytte ut stjärnan för favoriter mot ett hjärta. Och fick betydligt fler reaktioner.

Hjärtat har också alltid varit hjärtat i hur vi kommunicerar med varandra på Instagram (som ju som vi alla sett för övrigt fick ett nytt utseende förra veckan).

Finns det då några risker med detta?
Ja. Så länge något är nytt är vi relativt förlåtande.
I Twitters barndom, om någon skrev något klantigt, så rättade de andra ”nu har du gjort fel, vad var det du ville säga, egentligen?”
Nu kan det bli en förstasida i en morgontidning.

Vi kliver alla in i den nya tekniken, och dess påföljande beteendeförändringar, i olika takt. I dag kan vi skratta åt när mamma väljer en bild på en bajskorv i tron att det är chokladglass, eller en gapskrattande gubbe för att visa någon som gråter.
Men kommer vi vara lika förlåtande i längden?

Känslosymboler har gett oss nya sätt att uttrycka oss. Vi människor är verkligen fantastiska på att hitta nya vägar för att försöka förstå varandra.
Men det finns också en risk att vi efter ett tag börjar begränsa varandra och skapa en osäkerhet. Det är bra att Google skapar nya symboler för identifikation.
Men det är dåligt om den som försöker säga något med symboler får höra att hon gör fel.

När hon bara försöker göra sig förstådd.

Läs också gärna Axels populära inlägg:
UX på toaletten inte en skitsak