Lisette Eriksson

Med King i Jordanien

I början av oktober flög vi till Jordanien tillsammans med King. Vi träffade studenter och företag inom tech och spelutveckling för att utbyta erfarenheter, prata mångfald och presentera spelmotorn Defold.

King tillsammans med Benjamin Glaser föreläser om Defold

– Det var en otroligt inspirerande resa och superkul att kunna göra med King som vi jobbat tätt med nu under flera år i olika projekt. Rebel and Bird har genomfört utbildningar och föreläsningar tidigare, bland annat på Hyper Island, Berghs och på tech-inkubatorn Sting här i Sverige, men detta blev ju något annat. Jag blev överraskad över det enorma intresse som fanns för att lära sig mer om hur vi jobbar i Norden och viljan att utbyta erfarenheter inom speldesign, utveckling och entreprenörskap, säger Rebel and Birds’ Benjamin Glaser.

Resan gjordes i samarbete med teleoperatören Umniah från Jordanien och innehöll besök på jordanska universitet och skolor, en två dagar lång Defold-utbildning och avslutades med en stor "Game Jam” där medverkande i rasande tempo fick bygga ett spel på temat “mångfald”.

Umniah har länge varit en partner med EconoWin som arbetar för att uppnå jämnare könsfördelning i arbetslivet, så utifrån hur vi på Rebel and Bird ser på världen och Kings arbete med mångfaldsfrågor så kändes det både helt givet och väldigt roligt att genomföra den här resan där just mångfald var en röd tråd.

Game Jam i sammarbete med King och Telco Umniah på ett universitet i Jordanien

Benjamin Glaser föreläste om speldesign och entreprenörskap tillsammans med Björn Ritzl från King som gav konkreta tips på hur man kan använda spelmotorn Defold. De gav också deltagarna en bild av hur tech-scenen ser ut i Sverige, hur man kan nå en bredare internationell publik och visade på hur King arbetar med speldesign och prototyping.

– Vi ser nyfiket fram emot att se vad som kommer hända med spelutvecklingsbranschen i Jordanien härnäst. Den befinner sig idag i sin linda, med ett tiotal lite mer framgångsrika bolag som primärt nått ut regionalt, men det finns en oerhörd vilja och driv och det börjar dyka upp allt fler forum och nätverk för intresserade att engagera sig i, det känns otroligt spännande att få vara en del av den resan, säger Benjamin Glaser.

Besöket i Jordanien var så pass uppskattat att samarbetet med Umniah fortsätter i form av en game jam som kommer anordnas och drivas online, och där första pris blir en resa för ett antal jordanska spelutvecklare hit till Sverige och en fullspäckad utbildnings-vecka tillsammans med Defold och King.