Malin Crona

Missförstånd att reda ut

alt
Du tror att du skickar en bild, men mottagaren ser en helt annan. Men det är inte bara det som gör det svårt för oss att tyda känslor. Vi uppfattar helt enkelt bilder olika.

Nej, det där med känslor är inte lätt.

Förra veckan skrev jag om hur emojis och känslosymboler blivit en allt större del av hur vi kommunicerar med varandra.

Vi använder nu till och med emojis på jobbet och känslorna har blivit mätbara.

Men det finns så klart också risker. I all kommunikation människor emellan finns en risk för missförstånd.

Den glädjande nyheten är att även missförstånd går att mäta.

I helgen snubblade jag över en artikel om en undersökning som försökt mäta hur vi missförstår varandra när vi kommunicerar med emojis.

Och den visar att vi faktiskt inte ser samma sak. Det du ser som en glad gubbe kan jag uppfatta som en ganska arg figur. Och inte nog med det. Att tecknen ser olika ut i olika operativsystem ökar risken för missförstånd.

Finns det då några smarta sätt att komma runt det här?

Så klart det gör.

Användartester är ett enkelt svar på frågan.
Låt tillräckligt många användare få svara på vad de tror att en symbol betyder innan ni börjar använda den.

I de första skisserna till Kommentarsfält för alla, som jag skrev mer om i mitt förra inlägg, hade vi betydligt fler glada och ledsna gubbar, tummar upp och tummar ner. Vi lät våra användare tycka till och berätta hur de skulle använda symbolerna. Vi skissade, ändrade, fixade tills vi var nöjda.

Och framför allt tog vi bort. I början av vårt projekt skrattade vi åt tanken att "man kanske ska kunna säga precis allt med bilder?". Inte kunde vi då ana att det skulle finnas en emoji för flygplan, flera olika för bilar, en för varje tänkbar frukt eller planta.
Och faktum är att när vi frågade våra användare om det var vad de ville ha så svarade de "nej". De ville inte ha för mycket att välja på. De ville veta att de valde rätt symbol och att känslorna satt på rätt plats i känsloskalan.

Det kan vara något att tänka på inför framtiden.