Magnus Enqvist

Topp tre överskattade typer på Rebel & Bird

Vi tycker det är kul med typsnitt. Det är fantastiskt att man numera kan välja fritt och inte begränsas till vad som finns i användarnas operativsystem.

Typsnitt och typografi är en viktig del av designen av en webbsida. Kanske den viktigaste? En del går så långt att dom hävdar att det utgör 95% av designen. Men jag tycker att Jeffrey Zeldman summerar det bra

"90 percent of design is typography. And the other 90 percent is whitespace."

Så förutom det viktiga tomrummet är ju valet av typsnitt och hur man använder det otroligt viktigt. Men ibland tenderar ju saker att bli likriktade och alla följer strömmen och använder ungefär samma typsnitt trots det stora utbudet. Så vi tog och gjorde en liten enkätundersökning bland några av våra designers på Rebel & Bird för att se vad vi har för olika bild av den typografiska sidan av internet.

Malin Larsson

Vilka är dom topp 3 mest överskattade / överanvända typsnitten idag?

Men hm, har inga direkta argumentationer egentligen, skulle nog inte säga överskattade men mer överanvända typsnitt och där tycker jag bland annat att Circular, Helvetica, Proxima Nova och Brandon Grotesque passar in, även om dom är väldigt snygga.

Vilket typsnitt skulle ni välja att jobba med om ni bara fick använda ett typsnitt under hela 2016?

Hade jag bara fått använda ett typsnitt det här året så hade det nog blivit Berthold Akzidenz Grotesk.

Vilket / vilka typsnitt tror du kommer att bli stora på nätet under 2016?

2016 har jag ingen aning om, förmodligen mer geometriska typsnitt. De funkar bra för webb/app användning då det är hög x höjd och väldigt lättläst.


Axel Hammarbäck

Vilka är dom topp 3 mest överskattade / överanvända typsnitten idag?

  1. Lobster. Kul och lekfullt när det kom, men när alla från Aloe Vera-vatten-tillverkare till lokala mackkiosken använder det är det dags att dra i bromsen.

  2. Nu sparkar vi in lite öppna dörrar: Helvetica. Om jag får byta ut “överskattad” mot “överanvänd”. Missförstå mig rätt – det finns skäl till att Helvetica fått den sjärnstatus den fått, men en får en antydan till cringe-varning vid sådana här bilder. Vidare har jag svårt att anamma hela den här kult-grejen, samt att inflationen fått det att till mångt och mycket börja kännas som ett rätt urvattnat och fantasilöst val av teckensnitt.

  3. Bank Gothic, aka. Trajans mindre kända kusin för typsnittsval när en vill designa affischen till en actionfilm.

Vilket typsnitt skulle ni välja att jobba med om ni bara fick använda ett typsnitt under hela 2016?

Med risk att rasera hela min “wild och crazy”-persona jag försöker bygga upp, säger jag Open Sans – med motiveringen att jag har svårt att komma på ett typsnitt som är så otroligt mångsidigt gällande såväl medium som skärningar.

Vilket / vilka typsnitt tror du kommer att bli stora på nätet under 2016?

Det pirrade till lite grann när jag för några veckor sedan snubblade över Weissenhof Grotesk. En härlig sans serif där alla bokstäver tillåts ta lika mycket, eller lite, plats.


Magnus Enqvist

Vilka är dom topp 3 mest överskattade / överanvända typsnitten idag?

  1. Proxima Nova är verkligen ett av dom mest överanvända typsnitten på webben. Vilket är förståeligt då det ju är som en snygg och billigare variant av Gotham. Men det har blivit lite av ett standard typsnitt inom modern webbdesign och känns lite fantasilöst då det finns så många bra alternativ att välja på, t.ex. Gibson, Nexa och Neuzeit Grotesk.

  2. Lobster. Se föregående talare.

  3. Gill Sans Extra Bold / Gill Sans Ultra Bold aka Trajans skojfriska kusiner som alltid pryder omslagen på dom lättsamma komedierna.

Vilket typsnitt skulle du välja att jobba med om ni bara fick använda ett typsnitt under hela 2016?

Fira Sans ritad av Erik Spiekermann för Mozilla och deras Firefox OS. Det är en otroligt genomarbetad humanist sans serif som känns mindre stel än många av dom populära geometriska sans seriferna som t.ex Circular. Och med sina många skärningar kommer den räcka hela året.

Vilket / vilka typsnitt tror du kommer att bli stora på nätet under 2016?

Vet inte om Cabin är Pablo Impallari’s försök kompensera att han har släppt lös Lobster på Google fonts men hur som helst är det ett fint och bra sans-serif typsnitt som finns i 4 skärningar och även som condensed i två skärningar. Tror att den kan blir populär i år. Men så har han även släppt en sketch version som jag förutspår kan bli den "nya Lobster" vi får se 2016. Eller kanske blir det Pacifico?