Caroline Hedberg

PWA eller inte PWA?

daniel.mijic_pwa

Här kommer en summering från Rebel & Birds meetup om Progressive Web Apps. Daniel Mijic, Growth Lead på Rebel & Bird benade ut detaljerna kring vad en Progressive Web App är och varför det är en stor fördel att bygga dem.

Läs mer om varför man som företag ska bygga Progressive Web Apps i stället för appar.

För att ge er lite kort bakgrund, så kom begreppet "Progressive Web App" år 2015 från Google Chrome-ingenjören Alex Russell och designern Frances Berrima. Google tillsammans med Microsoft pushar hårt för PWA. Även Apple har börjat implementera stöd för det. Nedan kan ni se hur intresset stigit för PWA under de senaste tre åren på Google Trends.

Sk-rmavbild-2019-06-05-kl.-09.23.39-1

Vad är en Progressive Web App (PWA)?

– Kortfattat innebär Progressive Web Apps att du kan surfa in på en webbsida i mobilen, välja att spara en genväg till sajten på mobilens skärm och på så sätt komma direkt till sajtens innehåll, utan att gå genom mobilens webbläsare.

– Till skillnad från en vanlig webbsajt kan en Progressive Web App-anpassad sajt nyttja teknik som tidigare bara var möjligt i “vanliga” appar, nativeappar. En PWA kan pusha information till telefonen och den kan också få tillgång till delar av en sajts innehåll även om du saknar uppkoppling.

– Ordet Apps i Progressive Web Apps är lite missledande eftersom det inte handlar om appar utan webbsidor som beter sig på ett app-liknande vis. En PWA behöver inte uppdateras när ny funktionalitet finns tillgänglig, som en nativeapp, utan uppdateras automatiskt när webbsidan gör det.

Vilka tekniska fördelar, respektive nackdelar har en PWA?

– Fördelen är att det fungerar på alla plattformar och skärmstorlekar redan från början istället för att man måste ha dedikerade utvecklare till respektive plattform. Nackdelen är att stödet för PWA varierar mellan de olika plattformarna just nu.

Förutom de tekniska fördelarna, vilka andra fördelar har en PWA?

– Du behöver inte ladda upp något i en app store och slipper därför gå processen att bli godkänd och att dina användare använder olika versioner av din app. I Google Play kan du låta dina användare ladda ner din PWA direkt. PWAs rankar även i sökmotorerna, det är ju webb i grunden. En PWA är lättillgänglig, det är som att surfa in på vilken sajt som helst. Du behöver inte först leta upp den i en app store, sedan vänta på att den ska laddas ner och sedan börja använda den. En PWA nås enkelt via en länk och du kan börja använda den direkt.

Vilka kända Progressive Web Apps finns?

– Det finns några PWA som jag tror de flesta känner till, men som man kanske inte tänker på är en PWA. Vi har bland annat Google Maps PWA, Uber PWA och Twitter Lite.

Vad ska man tänka på när man står i valet att bygga en ny app?

– Kan din nuvarande webblösning med utökad funktionalitet som; offline, push, återfinnas på hemskärm, faktiskt möta de behoven en app tidigare uppfyllt? Då kan du ställa dig frågan, behöver du en native app?

– Se över din digitala lösning eller app, går det att spara pengar genom att bygga en webblösning i form av en PWA istället? Genom en PWA kan du nå ut enklare och dessutom utveckla det för en billigare peng. Behöver ni bolla tankar och idéer, så är det bara att höra av er till oss så tittar vi på det tillsammans.

Hur vet jag om jag har en bra Progressive Web App?

– För att få en snabb överblick på vad som fungerar på olika webbläsare i olika enheter, kan man gå in på https://whatwebcando.today.

– Du kan även testa din kod, eller vilken sajt som helst egentligen med Google Lighthouse för att se hur “progressive” den är.

lighthouse_audit2