Pelle Sten

Så här gör du enkla intervjuer för ditt företag

Under våren har vi i flera olika kundprojekt testat en ny videokamera. Det är DJI Osmo, en förvånansvärt billig och smidig steadicam.

Just steadican-funktionaliteten, alltså att kameran på olika sätt kompenserar för skakningar, gör att även hastigt filmade sekvenser känns professionella. Det är är inga skakningar som stör och den lilla åkning som kan ske känns mer genomtänkt eftersom det snarare handlar om att följa intervjupersonens rörelser snarare än kamerapersonens ryckningar.

Det är en mycket bra kamera för snabba intervjuer eller klipp i varierande miljöer för den som till exempel besöker konferenser eller olika event.

Vi har använt kameran för enkla intervjuer där det är bra att utrustningen inte tar så mycket plats, vid utlandsresor eller när man ska intervjua en person och vill kunna komma nära intervjupersonen utan att störa allt för mycket. Av samma anledning har vi jobbat mycket med naturligt ljus och kompletterat det en LED-ljus där det har behövts.

Den inbyggda mikrofonen är inte särskilt bra alls, och tidigare var dessutom fläkten i kamerahuvudet igång under videoinspelningen, vilket inte alls var bra för ljudkvaliteten. Därför har vi använt en trådlös mygga från Røde för att spela in ljudet.

Vi åkte till San Francisco och intervjuade vinnarna i Defolds tävling inför världens största spelutvecklarmässa GDC. En solig dag gick vi upp på Yerba Buena Gardens, som ligger precis ovanför mässområdet, och gjorde två intervjuer med en person i varje team som vann en resa till GDC. Vi gjorde två intervjuer för att det ger varje intervjuperson möjligheten att så att säga generalrepetera och känna på sina formuleringar i verkligheten. Sedan redigerade vi ihop det bästa och illustrerade med sekvenser ur respektive spel. Här en intervju med Jacob Ulmert från det svenska teamet CGA Moment som gör spelet Cosmic Crescendo.

Fredrik Wass tog fram en manual till en kund så att de själva skulle kunna göra inspelningarna. Från den skulle jag vilja dela med mig av den här enkla översiktsbilden med några grundläggande tips som jag tror att fler kan ha nytta av.

Översiktsbild som visar ett enkelt videoinspelningsupplägg.

Fördelarna med kameran är att den är billig, med tanke på kvaliteten (cirka 6 000 kronor på Prisjakt i skrivande stund), smidig i användning när man filmar och enkel att använda.

Nackdelarna med kameran är att den har en lite konstig form som kan göra den lite känslig att hantera när man förbereder sig och transporterar den, att man kommer vilja köpa till de flesta tillbehör (vilket dubblerar priset snabbt) och att batteriet går åt snabbt (även om det har blivit bättre med den senaste firmware-uppdateringen.

Ett problem jag såg i början var kopplat till just batteriförsörjningen eftersom det till skillnad från andra videokameror inte gick att koppla in extern strömförsörjning. Men nyligen släppte DJI en adapter som gör att man kan koppla in den till vägguttaget vilket löser det problemet. Sedan är det nog ändå så att den här kameran i första hand kommer användas handhållen vilket gör att man ändå kommer vilja minimera mängden långa enstaka tagningar.