Malin Larsson

Så här tar du bättre bilder

Funderar du på vad som gör ett bra foto? Tar en dyrare kamera automatiskt bättre bilder? Malin Larsson är inte bara en lysande designer utan också en grym fotograf. Det här är första delen i en serie om fotografering.

I det första inlägget presenterar jag mina tankar och grunder kring fotografering och vad som skiljer sig mellan olika typer av objektiv.

Ett foto taget för ungefär 9 år sedan som jag fortfarande är väldigt nöjd med och som får leva kvar. Tagen med en Canon 400D. (bilden är beskuren).

Fotointresset startade för flera år sedan för mig, och under tiden har jag testat flera olika kameramärken. Bland annat Nikon, Canon, Fujifilm, och just nu fotograferar jag med en Sony A7. Det är en liten och nätt systemkamera med manuella inställningar och till den har jag även köpt två objektiv: ett Voigtländer 50mm f/1.1 och ett Voigtländer 35mm f/1.2.

Objektiven används som all-round-objektiv, där 50 mm är ett normalobjektiv (ett objektiv som efterliknar vad ögonen ser, indirekt det du fokuserar på). Den passar perfekt för generella syften och skapar vackra porträtt.

Ett foto taget i Filippinerna tidigare i år med min Sony A7 och mitt 50mm f/1.1 objektiv. (bilden är beskuren).

Mitt 35 mm är vidare (inkluderar både det ditt öga fokuserar på och lite mer av periferin), och kommer ofta till räddning om avståndet jag fotar på är för kort och jag behöver få in lite mer av omgivningen i bilden.

Inom foto finns det inget rätt eller fel och alla kan fotografera. Självklart kan det dock hjälpa att använda vissa specifika typer av objektiv beroende på vad man vill åstadkomma. Till landskapsfoto vill jag gärna få in mer i bilden och ha mycket skärpedjup (skärpa genom hela djupet av bilden), då fotar jag gärna med korta vida objektiv. Till porträttfoton har jag gärna längre objektiv.

Ett foto taget i Filippinerna tidigare i år med min Sony A7 och mitt 50mm f/1.1 objektiv (bilden är beskuren).

Jag försöker hålla mig till fasta objektiv då zoom-objektiv ofta inte är ljusstarka nog för det jag vill åstadkomma. Om ett objektiv inte släpper in tillräckligt med ljus blir bilden inte lika skarp. Om man vill kunna fota när som helst – både mitt på dagen och när solen börjar gå ner – krävs ett objektiv som är ljuskänsligt.

Min arbetsprocess när jag fotograferar är först att ta de självklara bilderna, ofta stående, och rakt framifrån. Problemet med dem är ofta att de är just självklara (klichéer). Som fotograf bör du alltid försöka ta det steget längre. Varifrån kommer ljuset? Blir motljus mer dramatiskt? Vilka vinklar finns tillgängliga i den här situationen?

Ett lite melankoliskt foto taget för cirka två år sedan med min dåvarande Fujifilm Finepix x-pro 1 och ett 56mm f/1.2 objektiv (bilden är beskuren).

Det är bra om man testar sig fram och speciellt viktigt eftersom man inte alltid i förväg vet vad den bästa bilden är. Med tiden får man mer erfarenhet och lär sig vad som fungerar bäst. Jag skapar en bild i huvudet om hur jag vill att fotot ska se ut och agerar därefter. Utan att ha testat så är det omöjligt att veta vad man gillar och tycker ser bra ut – eftersom alla tycker olika.

Foto taget på ett tåg. Fujifilm Finepix x-pro 1, 35mm f/1.6 (bilden är beskuren).

I nästa inlägg kommer jag att gå in på mer tekniska specifikationer när det kommer till kamera och objektiv, och vad som passar bäst beroende på situation och ljus. Till dess – ta fram din kamera och börja fota!