Malin Crona

Så hjälpte Rebel & Birds sommarjobbare Stockholm Stad

Hej!
Det här är en hälsning från oss som har varit Rebel & Birds sommarjobbare från Stockholm Open.

Vi har haft tre väldigt lärorika och trevliga veckor här på Rebel & Bird. Träffat en massa trevliga anställda som har hjälpt oss genom processen med olika småsaker.

På dessa tre veckor har vi utvecklat en idé som är välutvecklad men inte allt för avancerad.

Vårt uppdrag var att förbättra hälsan hos unga i Farsta.

Vi började vårt arbete med att skicka ut en enkät till ungdomar som bor i Farsta och är i åldern 13-19. Ett exempel på en fråga var “Hur många gånger i veckan tränar du?”.

Vi fick in 87 svar och det visade sig att 13 % av dessa ungdomar aldrig tränar. Vi lade sedan märke till att 18 % av tjejerna aldrig tränar och att 7 % av killarna aldrig tränar. Alltså är det betydligt större andel tjejer som aldrig tränar. Vi påbörjade vårt idéarbete under andra veckan när vi fått den bakgrundsinformation vi behövde.

Efter många olika idéer kom vi fram till att utforma en tjejdag, detta då tjejerna utgör en större del som inte tränar. Vi upptäckte att marknadsföringen av träning och aktiviteter i Farsta inte syntes till fullo, då broschyrer och liknande var lätta att missa. Dessutom är ungdomar mer ute på sociala medier nu än tidigare och därför tänkte vi använda oss utav dels det, men även att förbättra marknadsföringen av flyers och affischer.

För att nå vår målgrupp, som är tjejer från 13-19 år, så beslöt vi oss därför att jobba med sociala medier som Instagram och Snapchat.

Vi designade vårt egna Snapchatfilter och en Instagramannons. Vi designade även två exempel på flyers/affischer, för att visa hur reklam för en tjejdag skulle kunna se ut. Istället för att ta bilder från nätet beslöt vi oss för att jobba mycket med bild själva. Vi åkte ut och fotograferade i gymmet i Farstas simhall, för att få fram vårt budskap mer tydligt i bildform. “Kom som du är”.

I går var det dags för presentation. Vi var alla väldigt nervösa, men när vi väl var klara var det en stor lättnad för oss alla. Vi hade skrivit ut exempel på hur flygbladen skulle kunna se ut. Dessa delade Javed ut till publiken, något som var mycket uppskattat. Vi fick mycket fin feedback från stasdelsförvaltningens representant, bland annat att vi tagit alla bilder själva var något som uppskattades väldigt mycket.

När de här tre veckorna börjar gå mot sitt slut så känner vi oss nöjda med vår insats och hoppas på att Stockholms stad ska ta vår idé till nästa steg och genomföra den. Vi är väldigt tacksamma mot Rebel & Bird som har låtit oss sitta på deras kontor och även hjälpt oss med allt från presentationsteknik till genomförande.

Här är ett exempel på en affisch som vi tog fram:

Hälsningar från Rebel & Birds Stockholm Open-team:
Holly Dahlin, Josefin Tiderman, Hampus Gustafsson, Olle Lilja, Mauricio Moreno och Javed Rezai

Läs också:
Reel & Bird hjälper unga idéer att ta plats