Pelle Sten

Så hjälpte vi King att lansera sin spelmotor

I mitten av mars samlades över 26 000 människor på Moscone i San Francisco för Game Developers Conference – den 30:e sedan starten. Rebel & Bird var där och hjälpte King lansera spelmotorn Defold, som är utvecklad för att ha så bra prestanda som det är möjligt.

Defold är en gratis spelmotor optimerad för 2D-spel som King även använder internt för att utveckla sina nya spel.

När vi tog fram lanseringsplanen för Defold valde vi att lägga den stora lanseringen på GDC och bygga upp inför den med hjälp av en sluten betaperiod där intresserade användare kunde be om en inbjudan på sajten. Parallellt med betaperioden bjöd vi in alla användare att delta i en tävling där första priset var att få följa med till GDC och få visa upp sitt spel och träffa publishers och andra i spelbranschen.

Inför GDC pågick ett intensivt arbete med att uppdatera Defold-sajten så att alla skulle kunna ladda ner spelmotorn i samband med lanseringen men också med att åtgärda buggar och andra problem som dykt upp under den första lanseringsperioden.

Vi skapade också en ny presentationsvideo om Defold.

Efter en lång flygning välkomnades vi av Sofia och Shilla från Ciceron som skulle hjälpa oss med båset på GDC och mycket annat praktiskt.

Mitt uppdrag på plats var dels att intervjua vinnarna av tävlingen och dels att dokumentera de olika presentationerna av Defold som skedde på mässan.

Så efter några inledande seminarier intervjuades vinnarna i ett bitvis väldigt soligt Yerba Buena Garden ovanpå Moscone Center North. Tekniskt filmade vi intervjuerna med en DJI Osmo, en minimal steadicam, och tog in ljudet med hjälp av en Røde-mygga. Filmerna redigerades sedan i Adobe Premiere Pro.

På tisdagen var det första seminariet om Defold i samarbete med Amazon.

Andreas Jirenius visar hur King jobbar med Defold

Andreas Jirenius visar hur King jobbar med Defold.

In i det sista pågick förberedelserna för den stora lanseringen.

Thomas Hartwig och Benjamin Glaser på Palace Hotel

Kings CTO Thomas Hartwig och Rebel & Birds grundare Benjamin Glaser på Palace Hotel. Foto: Oleg Pridiuk

Samtidigt öppnade vi båset på mässan dit folk kunde komma och få mer information. Här hittade vi också Benjamin Glasers tvilling.

Benjamin Glaser x 2

Benjamin möter sig själv i mässkaoset.

På själva mässan handlade det mesta om VR. Från de största båsen till de minsta fanns det VR i alla de slag och skepnader.

Konstigaste båset stod nog Clash of Clans för, som hade byggt upp en liten borg där de visade reklamfilmer för spelet på en stor duk avbrutet i korta ögonblick för någon konstig cosplay där vuxna män fotograferade utklädda riddare och prinsessor.

En sak jag gillade var annonsföretaget som gav bort tröjor som trycktes direkt på plats. Snyggt!

Resultatet av lanseringen

Andelen nya användare har ökat väldigt bra under hela lanseringen. Produktutvecklingen har fortsatt och svarat på flera av de frågor som tveksamma spelutvecklare har ställt, som 64-bitars Linux-stöd och möjligheten att använda egna Git-servrar.

Nu fortsätter arbetet och vi fortsätter förbättra sajten så att den stödjer nya användare att komma in i spelmotorn så snabbt som möjligt. Vi mäter allt från webbtrafik och forumaktivitet till nya projekt som skapas i verktyget.

Roligast var att se japanska Twitter explodera efter att en japansk tidning hade skrivit om Defold.

Tre lärdomar från lanseringen

  1. Bjud på kunskap. Användarna har under hela tiden kunnat ställa frågor och få engagerade och kunniga svar från utvecklarna på spelmotorns forum.
  2. Erbjud användbara priser. Vi kunde ha erbjudit pengavinster men valde i stället möjligheten att få uppmärksamhet på världens största spelmässa och mötestid med en riktig publisher.
  3. Var svåråtkomlig. Det funkar fortfarande att släppa digitala tjänster till en begränsad mängd personer. Att göra något sällsynt skapar intresse och efterfrågan.