Pelle Sten

Så jobbar Rebel & Bird med SF:s nya sajt

Just nu pågår ett intensivt arbete för att SF:s nya sajt ska överträffa alla förväntningar och leverera den bästa upplevelsen för de viktigaste typerna av biokonsumenter.

SF:s nya sajt i dator, surfplatta och mobil.
SF:s nya sajt i dator, surfplatta och mobil.

SF Bio ägs av Nordic Cinema Group, som sedan januari är uppköpta av AMC Entertainment (världens största biokedja). Nordic Cinema Group äger och driver biografer i sex länder, Sverige Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Sammanlagt har NCG över 68 000 biofåtöljer.

Rebel & Bird har jobbat tillsammans med B3IT sedan 2015 för att skapa en helt ny digital upplevelse som möter kundens förväntningar med fokus på att öka biljettförsäljningen online för alla NCG:s biografer.

Vi har hela tiden jobbat utifrån data för att säkerställa att de val vi gjort är de rätta. Projektet inleddes med en kvalitativ undersökning där vi intervjuade personer från tre identifierade målgrupper. De fick även genomföra strukturerade användningstester. Intervjuerna och testerna skapade underlag för kundresor men var också ett sätt att hitta problemen i köpflödet och kunde även användas för att tolka Google Analytics-data.

Den nya plattformen är lanserad i Norge och finns tillgänglig som betaversion i Sverige.

När den nya sajten lanserades i Norge trodde man först att något hade blivit fel för det kom in så mycket färre samtal till kundtjänst än i vanliga fall, men efter att det hela hade undersökts visade det sig att sajten helt enkelt var så mycket enklare att använda.

En tidig skiss på nya SF.se i mobilen.
En tidig skiss på nya SF.se i mobilen.

Den nya sajten bygger på att det finns tre huvudsakliga sätt att köpa biobiljetter.

  1. Antingen är man intresserad av att se vilka storfilmer som går på bio nu och köpa biljetter till en av dem,
  2. eller så har man en tid när man ska gå på bio och kanske även en favoritbiograf man vill gå på och då vill man se vilka filmer som visas där de tiderna,
  3. och det tredje sättet är att helt enkelt klicka sig fram och titta på hela utbudet av filmer och sedan se om den film man är intresserad av har en föreställning när man har tid att se en film på bio.

Det andra alternativet är det sätt som är mest nytt för SF.se och som vi jobbat mycket med att förfina. Och som vi fortsätter förbättra.

Snabbväljaren på SF:s betasajt.
Snabbväljaren på SF:s betasajt.

Så här ser snabbväljaren ut just nu på betasajten.

Den består av en fråga som vi har formulerat som en mening där biobesökaren kan ändra delar av frågan för att hitta just sin föreställning.

Och råkar det vara så att det inte finns några alternativ för de val man har gjort så hanterar systemet det genom att föreslå till exempel andra föreställningar eller andra biografer för den filmen.

En alternativ version av snabbväljaren som ska testas på SF:s nya sajt.
En alternativ version av snabbväljaren som ska testas på SF:s nya sajt.

Snart kommer vi lägga ut en ny version av snabbväljaren där vi även A/B-testar ett antal olika varianter av den. Bland annat ska vi se om det fungerar bättre eller sämre att presentera valen mer strukturerat i stället för som en del av en mening. Men vi testar också ett sätt att tydligare fokusera på tiden som en föreställning börjar på i stället för att fokusera på filmen.

Det här är bara en liten del av hur SF:s nya sajt försöker hjälpa biobesökare att lättare hitta en föreställning. Redan nu går det att använda betasajten men snart rullas den nya versionen ut på SF.se.