Caroline Hedberg

Så maxar Rebel & Bird Sveriges nöjesparker

Johanna-Kjellser_parks-and-resorts

Hur ska Kolmården, Gröna Lund, Skara Sommarland och Furuvik dra nytta av nya digitala lösningar? Rebel & Birds arbete med att höja kundupplevelsen för Sveriges största nöjesparker är i full gång tillsammans med parkernas ägare Parks and Resorts. Vi har intervjuat parkernas digitalansvarig Johanna Kjellser, som berättar mer om projektet.

Parks and Resorts vill kunna förlänga upplevelsen i sina nöjesparker genom digitala lösningar. Tre miljoner besökare ska få mer tid till upplevelsen i parkerna och på hotellen, genom att upplevelsen förhöjs och förenklas via de digitala kanalerna.

Missade du Rebel & Birds och Parks and Resorts dragning på Webbdagarna Stockholm? Här kan du se hela presentationen.

Varför tar Parks and Resorts ett digitalt helomtag?
– Alla parker har tidigare haft egna webbplatser med olika system men med kopplingar till samma affärssystem. Det har varit svåröverskådligt, kostsamt och ineffektivt. Till slut fick vi ställa oss frågan, ska vi fortsätta bygga dessa system bättre? Eller ska vi helt enkelt börja om från början och bygga något nytt som är anpassat efter vår verksamhet? Det var helt enkelt dags att kraftsamla och börja om på neutral mark. Nu vill vi skapa en gemensam plattform för alla nöjesparkernas webbplatser, där de kan dra nytta av varandras funktioner som vi utvecklar. Hittar vi en bra lösning på något, vill ju självklart att alla parker ska kunna använda den.

Finns det några utmaningar med just det digitala?
– För Parks and Resorts är det viktigt att upplevelsen och lösningarna i nöjesparkerna fungerar för alla. Vissa saker som man tänkt kan vara en bra lösning, visar sig ha andra utmaningar när man börjar testa idén i verkligheten.

– Vi har till exempel testat hur vi kan digitalisera köandet. Vi upptäckte bland annat att folk var beredda på att köa mycket längre än en “vanlig stående kö”, för att de kan göra annat under tiden. Men en utmaning när besökare har digitala köplatser, är att folkmassan rör sig mer ute i parkerna – vilket kan uppfattas att det är trängre i parken än vad det är. En annan utmaning blir också när besökare kommer några timmar innan stängning. Då kanske det inte finns så många åktider kvar. Om alla ”köplatser” redan är tagna så kanske gästerna inte får chansen att göra just det de vill. Där får man verkligen tänka till hur det ska fungera, om man väljer att införa digitala kösystem.

Vilka är lärdomarna för dig hittills i projektet?
– 85% av våra besökare till Kolmårdens webbplats är mobila användare. Det betyder att vi inte ska göra “en webbplats även anpassad för mobilen”, utan en “webbplats FÖR mobilen”. Alla andra enheter är sekundära i detta fall. Vet man inte hur webbplatserna används, vet man inte hur materialet ska passa in som bäst.

– Vi har varit för försiktiga med att säga vilka våra bästa produkter är, framförallt på Kolmårdens webbplats. Vi har väldigt många djur att besöka och shower att se per dag. Tidigare har vi valt att visa upp dem som likvärdiga. Men vi har insett att vi behöver fokusera på några få delar och verkligen lyfta dem ordentligt. Våra mest nöjda kunder är de som har sett våra shower, de har faktiskt fått en wow-upplevelse. Vi har lärt oss att vi måste hjälpa våra besökare genom att visa upp och lyfta fram vilka aktiviteter vi rekommenderar ännu mer.

– En annan sak är att vi alltid tidigare skrivit vårt innehåll för målgruppen “barnfamiljer”. Målgruppen barnfamiljer är inte en målgrupp, det finns målgruppen barn (som vill läsa om och träffa djuren och se vilka attraktioner man kan åka). Sedan finns det målgruppen föräldrar (som vill titta på mer praktiska saker som pris, boende, öppettider osv.) Vi måste rikta oss olika till dessa målgrupper för att övertyga dem om att lägga sin lediga tid hos oss.

– Vi har arbetat agilt i detta projekt, vilket var ovant och nytt för organisationen och väldigt lärorikt. Jag har exempelvis fått frågan “men backloggen, hur kan den växa?” Där har vi ansvariga för projektet fått vara tålmodiga. Vi har fått präntat in anledningarna till varför detta är ett mer effektivt sätt att jobba på. Det är lite annorlunda att jobba i projekt som aldrig ska bli riktigt färdiga.

Har du några tips till andra som ska kicka igång liknande projekt?
– Ja, nu när vi har kommit en bit på vägen är det lättare att blicka tillbaka och veta vad vi hade kunnat göra lite bättre. Innan vi startade projektet med Rebel & Bird så skulle vi som organisation, tagit mer tid till att faktiskt göra lite utredningar. Ta reda på mer fakta, ha lite idéer kring skisser och flöden. Detta mest för vår egen skull, så vi vet vad det är vi vill åstadkomma. Vi hade inte så mycket data att titta tillbaka på dock. Det ser vi till att ha för framtida förbättringar.

Vad är nästa steg?
– Vi planerar att lansera alla parkernas webbplatser i små, grymt tajta versioner, med de högst prioriterade funktionerna. Sedan lär vi oss med hjälp av datan som kommer in och fortsätter utveckla webbplatserna med fler funktioner allt eftersom. Näst på tur att lanseras är Kolmårdens webbplats.

Hur ser framtidens digitala lösningar ut för nöjesparkerna om du får drömma dig fram?
– Ett besök i våra parker handlar ju om underhållning och upplevelser. Besökarna ska inte behöva köa för tråkig administration i våra parker. Köp av mat och biljetter samt köer till attraktioner – allt sådant kan vi förenkla i våra digitala system. Jag vill att vi ska kunna påverka trafikströmningar i parken. Genom att spelifiera upplevelsen eller skicka ut erbjudanden till besökarna på plats som gör att de sprider sig på ett annat sätt.
Jag vill också att man ska slippa ta fram plånboken när man är på Skara Sommarland. Så man enkelt kan springa runt i parken med baddräkt och köpa glass!