Josefine Granding Larsson

Så skapar Rebel & Bird en jämställd arbetsplats

När jag träffar personer som är intresserade av att jobba på Rebel & Bird brukar jag prata om hållbarhet. Kort sagt: vi sätter hållbarhet främst och det gör vi inom tre områden: kunden, omvärlden och medarbetaren.

Vi levererar hållbara lösningar till kunden, vi skänker pengar till välgörenhet varje månad, handlar så mycket ekologiskt och fairtrademärkt som möjligt och vi ser till att våra medarbetare får en hållbar vardag med flexibel arbetstid, ingen slentrianmässig övertid och schyssta villkor.

Hållbarhet är förstås också jämlikhet på alla plan, och jämställdhet.

Det är den 8 mars i dag, internationella kvinnodagen. I många år tyckte jag att den här dagen var onödig, att jämställdhet uppnås genom naturliga krafter, inte genom att vi tvingar fram den. Oj, vad jag hade fel. :) Vi behöver alla kämpa varje dag för att göra vårt samhälle, och hela världen, bättre.

Rebel & Bird ❤ Tjejer kodar

Därför sponsrar vi initiativet Tjejer kodar. När våra medarbetare Sandra och Hanna (Hanna arbetar numera på Uptrail) kom till mig våren 2015 och berättade om Tjejer kodar och undrade om vi på Rebel & Bird (deras arbetsgivare) ville sponsra, var svaret ett självklart ja. Klart vi vill bidra till att fler kvinnor börjar programmera!

Därför går jag på Women in Tech i dag. Det går inte att sitta och vänta, vi måste vara med och driva utvecklingen. På Women in Tech hoppas jag, förutom att lära mig massor förstås, få träffa många nya ansikten, och sprida ordet att Rebel & Bird finns och att vi gärna vill ha fler kvinnliga kollegor.

Våra bokningsskärmar till konferensrummen Rosa Parks, Ada Lovelace och Margaret Hamilton.

Därför döpte vi våra konferensrum efter kvinnliga rebeller. Vi flyttade i slutet av förra året och när det var dags att döpa våra konferensrum blev temat kvinnliga rebeller. Alla fick komma med förslag och sedan röstade vi. Nu heter våra konferensrum Ada Lovelace, Margaret Hamilton och Rosa Parks.

Därför är våra löneskillnader på grund av kön icke-existerande. Ingen på Rebel & Bird skulle drömma om att göra skillnad på medarbetare på grund av kön (eller etnicitet, sexuell läggning etc, men det säger sig självt), men samhället är patriarkalt uppbyggt och för att inte riskera att trampa i någon fälla, har jag en extra rad på min checklista som uppmanar mig att verkligen tänka igenom denna faktor.

Därför funderar vi ordentligt på hur vi formulerar våra rekryteringsannonser. Ord är viktiga och vi vet att kvinnor och män reagerar olika. Därför ser vi över våra annonser ett extra varv med ”genusglasögon”.

Därför använder vi ord som hen och en i våra policydokument. Som sagt, ord är viktiga. I våra företagsdokument skriver vi inte hon eller han utan använder hen. Vi skriver inte heller man, utan en.

Naturligtvis blir det inte alltid rätt, och vi kan definitivt göra mer, men om en inte försöker är ju risken väldigt mycket större att det blir fel. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

På Rebel & Bird är fördelningen 40% kvinnor mot 60% män. Det är naturligtvis inte perfekt, och vi jobbar på att få fler kvinnor på plats. Sedan 1/1 2015 har vi fått åtta nya medarbetare, och där har fördelningen varit 50/50. I ledningsgruppen däremot är jag ensam kvinna, alltså består den av 25% kvinnor och 75% män. Vi har inte några löneskillnader på grund av kön på företaget. Skillnaden på genomsnittslönen mellan män och kvinnor är på någon hundralapp, till kvinnornas fördel.