Sandra Hindskog

Så startades Tjejer kodar av Rebel & Bird-kollegorna

När Hanna Pettersson och Sandra Hindskog jobbade tillsammans på Rebel & Bird uppstod idén till Tjejer kodar, ett initiativ som nu samlar 100 tjejer för en kodcamp i Barcelona och som uppmärksammats nationellt. Här berättar Sandra om hur allt började.

För nästan exakt ett år sedan arrangerade Hanna Petterson, numera på Uptrail, och jag hackathons i mitt vardagsrum.

Alla kreativa/smarta/peppiga personer vi kände var bjudna och under sju hetsiga timmar arbetade vi fram idéer som på något sätt kunde hjälpa till i samhället. Vi ville skapa förändring. Eller framför allt ville vi bara göra något. Vad som helst egentligen. Så vi började med det vi känner till bäst – ett hackathon.

Hanna Pettersson och Sandra Hindskog

Att detta skulle bli startskottet till initiativet Tjejer kodar – en organisation som arrangerar programmeringsläger för kvinnor – kunde vi inte ha förutspått då.

På mindre än ett år har vi gått från att vara en Facebook-post och roliga idé till att anordna ett läger för 100 kvinnor i Barcelona och få prata om Tjejer kodar i nationell press och tv.

Under resans gång har vi panikat oss igenom biljettförsäljningar, haft ångest inför tv framträdanden men framförallt träffat otroligt många grymma kvinnor som delar vår passion.

Att gå från en rolig idé till något konkret, något som faktiskt går att ta på – uppleva, handlar om att hitta de där nyckelpersonerna som inte bara tror på ens idé men som också är villiga att investera i den. Först då blir den verklig.

Jag är väldigt stolt över att ha en arbetsgivare som gjort just det, investerat både tid och pengar i de idéer jag har haft – det är inte alla som kan säga det.

Rebel and Bird har från starten varit väldigt stödjande i alla våra upptåg. De har bland annat agerat panel och jury i våra hackathons, backat oss på Kickstarter, sponsrat vårt första programmeringsläger och nu är de än en gång med som supporter till vår nästa stora grej – 100 Tjejer kodar. Fast den här gången har de sällskap av några fler bolag. :)