Malin Crona

Ta betalt för att lära dig jobbet – så vågar du

altAnn-Christine Nyberg och Karin Nygårds höll i workshopen Show me the Money

Män rekryteras på potential, kvinnor för vad de har presterat hittills.

Orden är Ann-Christine Nybergs. Hon sitter bland annat i styrelsen för Witec Sweden. Tillsammans med Karin Nygårds, som bedömer Vinnova-ansökningar, höll hon workshopen ”Show me the money”, om hur man söker pengar till sitt projekt. Workshopen blev inledningen till min Geek Girl Meetup-helg.

Och orden kom att följa mig hela helgen.

Att det handlar om att få chansen. Över huvud taget. Att testa något nytt. Visa vad man går för. Våga skicka iväg den där ansökan, fast den inte är perfekt. Våga räcka upp handen och säga ”jag kan” fast man faktiskt inte testat förut. "Fake it 'til you make it".

Eller, som Hanna Pettersson, från Tjejer Kodar, så konkret tipsar om:

– Ta betalt för att lära dig. Då får du också press på dig att verkligen lära dig.

Geek Girl Meetup är något så ovanligt som en konferens som inte handlar om att de som redan har en plattform och syns och hörs i vanliga fall ska få prata ännu en gång för redan invigda.

Den här helgen kliver många kvinnor upp på scenen och berättar om sina projekt för första gången. Testar sina idéer mot andra. Ber om hjälp för att komma framåt.

Bli bättre tillsammans. #BettertogetHer, som var temat för årets riksevent.

Mona Abou-Jeib Broshammar, som grundat karriärnätverket Give it forward, pratade om hur innovation per se har potential att spräcka glastak eftersom innovation kräver mångfald och olikheter för att leda framåt och verkligen presentera helt nya idéer. Hon pratade om hur hon startade nätverket i ren ilska över en DN-artikel år 2004 som påstod att manliga nätverk ledde till jobb, medan kvinnliga nätverk mest gick ut på att umgås.

– Jag studerade vad som skiljer manliga nätverk från kvinnliga. Det fanns en sak som skilde männen åt och det var att de tänker nätverkssmart. När de kliver in i ett rum tänker de ’jag behöver en person på den här positionen. Vem här inne kan hjälpa mig att hitta en sådan person?’ När man börjar tänka så finns det helt plötsligt hur många jobb som helst, också jobb vi inte ens tänkt på tidigare.

Att det har saknats kvinnliga förebilder inom teknik- och IT-branschen är ett återkommande svar på varför det är så få kvinnor som jobbar i branschen.
En annan utmaning är att få de kvinnor som valt branschen att stanna kvar. Och fortsätta jobba med det de en gång drömde om.

Nathalie Wassgren är utvecklare på Cygni. Att det inte är ett helt vanligt yrkesval för kvinnor har hon blivit varse genom hela sin karriär.

På sin Facebook-blogg Based on a True Programmer gör hon tecknade serier där hon synliggör hur det kan vara att jobba som kvinna, i en manlig bransch.

Hon deltog i den paneldebatt som jag modererade på temat Hur rekryterar vi kvinnorna och hur får vi dem att stanna kvar?

Veckan innan debatten skrev Nathalie Wassgren ett blogginlägg om varför så många kvinnor som jobbar inom IT slutar att jobba med själva tekniken och i stället blir projektledare eller något annat, fast de egentligen vill fortsätta bygga saker.

– En del tjejer känner att de ändå blir den i gruppen som måste ta hand om det administrativa och att det då är lika bra att få tid att ägna sig åt det på heltid.
Men det handlar också om de kommentarer som kan möta en kvinna i branschen.

– Och där är mitt bästa råd att säga ifrån. Att inte ta skit, helt enkelt.

Anette Lovas, som är UX-chef på Expressen säger att det är viktigt att jobba värderingsstyrt och att hela tiden säga ifrån när man stöter på ett beteende som går emot de värderingar man har satt upp.

– Det handlar om att vara modig.

Men för att få in kvinnor i branschen är det också viktigt hur jobbannonserna ser ut.

– Vi hjälper företag att skriva om sina jobbannonser så de i större utsträckning beskriver hur det är att jobba på en arbetsplats, i stället för krav på meriter och erfarenheter. Då söker fler kvinnor, säger Sofia Gyllenhammar från Academic Work.

Läs också:

Därför är jag en Geek Girl

Bilder från årets Geek Girl Meetup