Jasmin Yaya

Tillväxttrappan — vårt sätt att se på världen

I Growthpodden av Rebel & Bird hör du allt som relaterar till digital tillväxt. Från affärsutveckling, produktutveckling och marknadsföring till ledarskap, arbetssätt och framtidsspaningar.

I det tredje avsnittet berättar vi om hur vi använder oss av Tillväxttrappan som modell. Vi har tidigare bloggat om den flera gånger.

Tillva-xttrappan-2

Många marknadsförare brukar prata om en tratt där kunderna rinner igenom olika nivåer i tratten — från det att de är nya användare till att de blir lojala ambassadörer. Det är ett alldeles för enkelt sätt att se det på enligt vår erfarenhet. Anledningen till att modellen ser ut som en trappa är att vi hela tiden sätter trösklar för kunderna att ta sig vidare, och vi vill ta reda på var tröskeln är störst.

Det som är härligt med modellen är att den är hjälpsam när vi gör en analys för att mappa upp affärsmodellen, taktiker och startagier man valt hittills. En bra övning är att lista upp olika aktiviteter som finns för varje steg. Det blir väldigt tydligt var man lagt flest resurser och hur bra de olika aktiviteterna fungerar. Det bli lätt att se var luckorna finns. Därefter använder vi modellen för att mappa upp hur vi istället skulle vilja göra.

Vi ser inte bara var luckorna finns, utan vi ser också var de största trösklarna är. Då kan vi börja prioritera vad vi ska göra härnäst.

I podden går vi igenom flera exempel. Lyssna på och dela avsnitt tre av Growthpodden!

Skriv gärna till oss och berätta vad ni helst vill att vi pratar om – eller om det är en speciell person du vill att vi bjuder in.