Caroline Hedberg

Tredje veckan med Growthkalendern – här är kunskapsluckorna som vi har öppnat

bloggartikel--growthkalendern-3

Varje dag fram till julafton delar vi med oss av 24 användbara tips på olika metoder och verktyg för att enkelt skapa tillväxt. Här summerar vi tredje veckans kunskapsluckorna av Growthkalendern.

Lucka 15: A/B-test är som sex i högstadiet. Alla säger att de gör det för att vara coola, men ingen gör det! Testa Googles verktyg Google Optimize. Det tar 30 min att komma igång och få ut ett test! Vad ska du testa? Rubrik? Knapptext? Bild?

Lucka 16: Hur mycket trafik behöver du egentligen ha för att kunna avgöra om testet gått bra eller inte? Räkna ut hur mycket trafik det behövs med abtestguide.com.

Lucka 17: Tillväxttrappan - Steg 3 - Intäkter. I intäktssteget ska du mäta hur många som blir betalande kunder. Här kan det naturligtvis se väldigt olika ut beroende på vilken affärsmodell man har (en upfront-modell, en freemium-tjänst och annat) eller var man säljer (en app, fleråriga konsultkontrakt eller annat).

tillvaxttrappan-intakter-1520x760

Lucka 18: Tillväxttrappan - Steg 4 - Lojalitet. I lojalitetssteget ska du mäta hur många användare som kommer tillbaka andra dagen och hur många användare som kommer tillbaka efter 28 dagar. Ett exempel på när det kan se bra ut i en del av trappan men samtidigt rätt illa i en annan del. Ta en app som många laddar ner. Om inte lika många fortsätter använda den dag två och nästan ingen gör det efter 28 dagar då är det tydligt att appen inte lever upp till de förväntningar som användarna har. Det bästa du kan göra här är att sluta rekrytera nya kunder och i stället ta reda på vad som får användarna att använda appen.

tillvaxttrappan-lojalitet-1520x760

Lucka 19: Med Google Data Studio kan du visa flera datakällor på en och samma dashboard. Enkelt att hantera och visualiserar lätt för hela ditt team och är dessutom gratis.

Lucka 20: Testa hur mailutskick visas i olika mailtjänster. Det finns en uppsjö av olika mailklienter: Outlook, Gmail, Apple iPhone, Yahoo, och Google Android. För att se till att mailet konverterar måste mailet kunna läsas av alla. Testa med hjälp av Litmus.

Lucka 21: Apropå mailutskick: Det är viktigt att använda rätt och bäst ämnesrad! CopyMonk har en bra guide just för att få till de bästa ämnesraderna. De organiserar idéer efter typ och ger 144 exempel på ämnesrader för att vara exakt.