Sara Holm AI

AI i jobbet för en frontendutvecklare

Skriven av Matilda Johansson
Flera av oss på Rebel and Bird använder AI dagligen i vårt arbete. Med vad använder vi för verktyg? Och vilket värde ger det oss i våra olika roller? Idag berättar Sara Holm, frontendutvecklare, om hur hon använder Github Copilot och ChatGPT i sitt arbete.

Hallå Sara! Nu vill vi veta, vad har du för roll på Rebel and Bird och vad jobbar du med på dagarna?

- Jag är frontend-utvecklare och sitter just nu i ett uppdrag där jag både förvaltar kod i en äldre plattform och jobbar med nyutveckling i en ny plattform. Båda har Episerver/Optimizely som CMS, för den nya plattformen är frontend Gatsby, samt ett separat komponentbibliotek i React/Typescript.

Vilka AI-verktyg använder du i ditt jobb med frontend och hur använder du dem?

- Jag använder mig främst av Github Copilot och ChatGPT för att bolla idéer och för att få begrepp och svåra lösningar förklarade för mig. Jag använder det även för att få repetitiva tasks gjorda åt mig, till exempel om jag ska rendera ut en switch med olika case, då kan Copilot ibland komma med förslag. Jag har även haft hjälp av Copilot när jag lagt in default labels för projektet.

På vilket sätt hjälper verktygen dig i din roll?

- Jag kan bli snabbare i min kodning, men även få en bredare förståelse för utveckling överlag, även kring tekniker som jag inte är så inspelad på.

Ser du några utmaningar med att använda AI-verktyg?

- Man behöver stämma av koden innan man använder den om man har bett om att Copilot eller ChatGPT ska hjälpa en med en kodbit. Det är viktigt att förstå koden som kommer ut och inte bara copy/paste:a den. Även om verktygen fungerar som de ska är just förståelsen av koden viktig, inte minst eftersom att man ofta jobbar med andra personer i projekt och då behöver kunna förklara sin kod. Det gäller även vid behov av felsökning. 

Vad hoppas du på att AI kommer att kunna göra åt dig i framtiden?

- Städa och tvätta så jag kan ägna mig åt roligare saker på min fritid. Typ mina växter och keramik :) 

Vill du veta mer?