Från Taylor Swift-premiär till teknisk innovation: Enterprise-arkitekten Voja Tadic säkrar Filmstadens system
Skriven av Matilda JohanssonHej Voja! Berätta, vad har du för roll på Rebel and Bird?
- Jag har en bakgrund som utvecklare men jobbar nu som arkitekt i de flesta projekt som jag sitter i. För mig brukar det vara så att jag börjar i en viss roll och sen driver jag åt ett annat håll. Jag har en förmåga att vilja fylla ut de saker som jag tycker saknas och som inte händer. Jag är en person som tar tag i saker och gillar att se helheten vilket gör att jag rör mig mellan lite olika roller inom utveckling och arkitektur i mina uppdrag. Men, just nu är jag enterprise-arkitekt och AI enabler.
Några dagar innan release fick vi veta att det var Taylor Swift som skulle släppa sin film och biljetter till den. När detta skedde i USA sänktes hela AMCs, världens största biografkedja, bokningssajt.
Vad har du gjort tidigare?
- Tidigare var jag på Cramo, där började jag som utvecklare/arkitekt, men när jag slutade var jag Lead Architect för integrationsteamet. Jag börjar ofta som utvecklare eller arkitekt men hamnar som sagt sedan i andra roller och projekt som täcker fler områden. Exempelvis på Filmstaden, där jag även är idag. Där halkade jag in i ett jättehemligt projekt. Vi skulle säkra upp ett antal sajter i ett antal länder i Europa för att kunna klara av en hemlig händelse som skulle ske. Några dagar innan release fick vi veta att det var Taylor Swift som skulle släppa sin film och biljetter till den. När detta skedde i USA sänktes hela AMCs, världens största biografkedja, bokningssajt. Det var några månader tidigare, så vi ville såklart undvika att samma sak skulle hända i Europa då releasen av biljetterna skulle ske här. Då var jag med i ODEON “task force-grupp” som skulle jobba med att se till att sajterna skulle palla trycket vid biljettsläppet.
Hur gick det då? Och hur gjorde ni?
Det gick bra! Vi klarade belastningen utan att någon av sajterna gick ner. Så vi lyckades och för att göra det fokuserade vi på två saker,
Såg till att sajterna hade rejäl prestanda,
Begränsade inflödet till sajten genom att snabbt implementera ett kösystem så att användarna fick en digital kölapp då de kom in till sajten. Vi implementerade Queue-IT och detta bidrog till att vi kunde styra belastningen på sajten och kontrollera antalet aktiva användare så att sajten kunde fortsätta prestera som önskat.
Vad jobbar du med just nu?
- Just nu är jag enterprise-arkitekt på Filmstaden. Jag ansvarar för deras tekniska arkitektur med ett antal arkitekter runt mig och jag är med i den grupp som implementerar ett nytt affärssystem till finska biografkedjan Finnkino.
I min roll ansvarar och leder jag även det arkitekturråd som finns på Filmstaden. En grupp bestående av cirka tio arkitekter som alla arbetar med Filmstadens system på något sätt. Kortfattat kan man säga att alla större beslut som rör Filmstadens arkitektur ska gå via oss.
Resten av min tid på Rebel and Bird är jag Azure och AI-enabler på B3, där jag stöttar och inspirerar B3s kunder inom AI med stöd av Azures tjänster.
Vilket värde bidrar din roll som enterprise-arkitekt med?
- Saknar man en senior arkitekt kommer man inte att kunna se helheten av komponenterna som utgör ens systemflora. Risken med det är att man gör samma jobb på flera ställen, alternativt missar delar som kan innebära både risker och kostnader. Det är jätteviktigt att allt hänger ihop och det är just det vi arkitekter säkrar.
De som inte använder AI kommer att halka efter så alla kommer att tvingas in i det, på ett eller annat sätt.
Vilka trender inom arkitektur ser du framöver?
- Att AI kommer på bred front inom alla områden och att det inte går att ducka för. De som inte använder AI kommer att halka efter så alla kommer att tvingas in i det, på ett eller annat sätt. Det kan ju låta lite negativt, men jag tror att det som händer nu är något positivt. AI frigör tid att fokusera på att utveckla verksamheten och möjliggör nyutveckling i stället för att sitta med tidskrävande och repetitivt arbete.