Parks and Resorts

Digital innovation löser pandemins utmaningar

Skriven av Matilda Johansson
I denna artikel berättar vi om hur Parks and Resorts, tillsammans med Rebel and Bird, på ett innovativt och lösningsfokuserat sätt har anpassat sin verksamhet under pandemin.

Pandemin kom och överraskade oss alla, inte minst de företag som bedriver verksamhet där många personer skall vistas på ett och samma ställe. Parks and Resorts, en av Rebel and Birds kunder, driver Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik vars verksamheter ställdes inför stora utmaningar i och med de restriktioner som pandemin krävt. Krav på att inte skapa trängsel och maxantal av gäster i parkerna blev snabbt den nya verkligheten för Parks and Resorts som plötsligt och snabbt behövde anpassa parkerna för att kunna öppna.  

Trots en osäker omvärld med många nya regler och rekommendationer var Parks and Resorts och Rebel and Bird redo för att snabbt ställa om och använda tekniken som hjälp i att skapa innovativa lösningar för att kunna öppna några av Parks parker på ett smittsäkert sätt.

Vi har tagit ett jättesteg i digitaliseringen i och med Corona. En stor nyckel i att vi kunde öppna var att vi nu kan kontrollera hur många vi tar in och när. Det får inte bli trängsel. Hela kedjan, från det att gästerna bokar sina biljetter, till det att de lämnar parkerna efter sina besök, måste vara säker utifrån ett smittperspektiv. Vi ser stora utvecklingsmöjligheter framöver kring hur man kan vidareutveckla olika digitala lösningar, säger Niklas Wikman, projektledare digital transformation på Parks and Resorts

Anpassa sig snabbt efter nya rekommendationer

Rebel and Bird hade tillsammans med Parks and Resorts redan under 2019 påbörjat utvecklingen av ny funktionalitet, datumbokning. En funktion som ger kunderna möjlighet att köpa entrébiljetter till specifika dagar och till olika priser, beroende på säsong. Detta visade sig vara extra användbart nu under Corona. Med denna lösning kan parkerna ha full koll på antal gäster som släpps in i parkerna varje dag. De kan också via plattformen bestämma antalet entrébiljetter som släpps till försäljning för olika dagar. Ett flexibelt sätt för Parks and Resorts att snabbt kunna anpassa antalet utifrån aktuella rekommendationer. 

För ytterligare säkerställande av att rekommendationerna gällande Corona skulle kunna följas vidareutvecklade vi datumbokningen till att även innehålla tidsbestämmelser. Gästerna ombeds då att välja både dag och tid för sin parkentré. Detta möjliggjorde att sprida ut gäster över dagen och undvika trängsel vid entréer, visningar, populära aktiviteter etc. 

Slutsålt 14 dagar framåt

Den nya digitala lösningen och upplevelsen har gett resultat. Tidigare köpte 96% av gästerna sina biljetter samma dag eller dagen innan sina besök. Sommaren 2020 hade Kolmården ofta slutsålt 14 dagar framåt. Vid varje entrésläpp för årskortsgäster bokades biljetterna upp på 24 timmar. Ett kvitto på att lösningen är anpassad och tydlig för användarna. 

Resultaten syns inte bara i antal sålda biljetter. Även inne på parkerna gav det nya upplägget tydligt resultat i färre köer och folksamlingar. 

Digitaliseringen fortsätter

Inför vår och sommar 2021 kommer anpassningarna och digitaliseringen fortsätta att ta stora kliv för att möjliggöra öppning. Nytt för i år blir en digitaliserad köhantering med platsbokning för attraktioner, matbeställningar med notifikationer i mobilen och många nya funktioner för att erbjuda gästerna digital självhjälp kring sina bokningar, exempelvis om man behöver byta dag eller tid för sitt besök.

Jag är så glad över att arbeta med Parks and Resorts. Trots dessa osäkra tider har de utmanat sig själva och oss i teamet på Rebel and Bird till att hitta alla möjliga lösningar för att fortsätta att leverera fantastiska digitala kundupplevelser. Parks and Resorts är en fantastiskt kund till oss som fortsätter att pusha gränser och de backar inte från nya och unika lösningar, säger Oskar Westöö, UX designer på Rebel and Bird.