Vad är hemligheten bakom fantastiska webbplatser? Upplevelsen såklart!

Skriven av Matilda Johansson
Så hur lyckas man med den? Några av våra kära kollegor på Rebel and Bird berättar om vad de tänker om saken. Jonathan Söderin jobbar med Quality Assurance och delar med sig av vad som behöver finnas på en webbplats för att den inte bara ska vara bra, utan till och med fantastisk och överträffa besökarens alla förväntningar.

Vad är det som gör en webbplats fantastisk egentligen?

En fantastisk webbplats är medveten om sitt syfte och gör det enkelt för besökaren att uppnå sina mål med besöket. Webbplatser kan också vara bredare i vad man som besökare erbjuds i form av tjänster om man jämför med exempelvis en mobilapp som bör vara mycket mer fokuserad på ett fåtal möjliga kundresor. De bästa webbplatserna har dock även de ett tydligt fokus.

Det ska finnas en röd tråd genom den digitala upplevelsen både i design och formspråk, jag ska som besökare kunna navigera till en webbplats för första gången, använda mig av den och göra det jag vill utan att snurra bort mig eller fastna någonstans.

Sen tycker jag, för att en webbplats verkligen ska vara fantastisk, att det krävs en design som inte bara är lätt att förstå sig på, den måste också vara visuellt bra. Både i färgval och design av knappar men även i animationer när modaler öppnas, hoverstates, felmeddelanden och liknande. Det gäller att även de små detaljerna har fått sin tid att bli riktigt bra!

Vad tycker du behöver finnas i upplevelsen?

Tydliga och genomarbetade flöden som hjälper besökaren att utföra det den är där för att göra oavsett vad den har för behov. Allt från bra kontrast på text och bra felmeddelanden till att den ska fungera för en screen-reader. Detta ska finnas på plats och visar att webbplatsen byggts med omtanke och leder till en bättre upplevelse för alla.

Rebel and Bird har vunnit flera priser för de webbplatser vi skapat tillsammans med några av våra kunder, bland annat Svenska Designpriset. Vill ni veta hur vi ska skapa en fantastisk webb för just ert varumärke? Hör av er så berättar vi mer!

Vill du veta mer?