UX och UI designer Magnus Kring

Fantastiska webbplatser är välbyggda utan tekniskt jidder som påverkar användarupplevelsen negativt

Skriven av Matilda Johansson
Vad är det som gör vissa webbplatser bättre än andra? Ofta får man ett antal begrepp som svar. Typ “snabb”, “snygg”, “enkel”. Ja, ni fattar. Men vad innebär begreppen egentligen? Vad i skapandet av webbplatser som är just snabba, snygga och enkla måste finnas på plats för att man ska lyckas? Magnus Kring, UX Lead Designer på Rebel and Bird delar med sig av sin syn på saken. 

Ok, berätta hur du definierar en fantastisk webbplats.

 • Den är tydlig, innovativ och anpassad till sin målgrupp/användare och en rad andra saker. Jag ska försöka att utveckla vad jag menar. 

 • Med tydlig menar jag att det snabbt ska framgå vad webbplatsen kan göra för användaren och att det enkelt ska gå att hitta information, genom ett intuitivt navigeringssystem, tydliga menyer och sökfunktioner. Därutöver bör en webbplats vara anpassad till sin målgrupp och användare, utformad med ett tydligt syfte och mål med tydliga CTAs som vägleder användaren till att uppfylla det hen kom dit för att göra.

Mycket handlar om att skapa en användarupplevelse som är engagerande, effektiv och visuellt tilltalande.

 • Innovativ är ett välanvänt ord, men det är fortfarande relevant. Att en webbplats upplevs innovativ handlar inte bara om att använda den senaste tekniken. Mycket handlar om att skapa en användarupplevelse som är engagerande, effektiv och visuellt tilltalande. Exempelvis med personifierat innehåll eller anpassade funktioner som genererats från data eller AI.

 • Tekniskt jidder, till exempel att innehåll inte laddas som förväntat eller formulär som är onödigt krångliga påverkar användarupplevelsen negativt. En välbyggd sajt är prestandaoptimerad, med korta laddningstider, bekanta användarbeteendemönster och säker att använda. Allt det ökar avsändarens trovärdighet.

 • Designen bör vara konsekvent. Det betyder att UX ska vara noga genomtänkt och att UI, användargränssnittet, är lättförståeligt och tydligt. Det visuella ska alltså inte förvirra utan guida användaren i sin resa på webbplatsen. Utöver det behöver webbplatsens design vara lätt att känna igen utifrån varumärkets visuella identitet. Användaren ska alltså veta på vems webbplats hen befinner sig på. Med det sagt, bör designen förstås vara intresseväckande men med tydligt genomtänkta visuella element och bildval. Likaså bör innehållet på webbplatsen vara konsekvent. Det ska vara lätt att förstå och utformat med användaren i centrum. Givetvis också trovärdigt varumärket, både i copy och ton. Allt för att den digitala upplevelsen ska bli så inspirerande och engagerande som möjligt.

 • Webbplatsen bör vara tillgänglighetsanpassad för alla användare. Tillgänglighet är superviktigt och inte något som kan kompromissas bort. Det handlar om att webbplatsen ska vara designad med läsbarhet och färgkontraster i åtanke, strukturerad med en tydlig hierarkisk ordning, samt vara adaptiv/responsiv oavsett vilken enhet användaren använder.

 • En bra webbplats är utformad för att förenkla en tydlig användarresa eller underlätta specifika “actions”. En fantastisk webbplats kan göra det genom storytelling, samtidigt som den är kul att använda.

Så summa summarum, vad behöver finnas för att maxa den digitala upplevelsen? 

 • Ett tydligt syfte och mål.

 • En lättförståelig navigering som är anpassad utifrån var eller hur användaren hittade det hen kom för att göra (via menysystem, sökfunktion, sökmotor etc).

 • Konsekvent genomtänkta designmönster och interaktiva komponenter.

 • Uppdaterat och endast relevant innehåll. Välskrivet (utan stavfel eller liknande) och formulerat för att passa målgruppen.

 • Feedback till användaren när hen utför något.

 • Detaljer och ett genomtänkt flöde som gör att användaren vill hänga kvar och utforska mer.

På Rebel and Bird designar och utvecklar vi webbplatser och digitala upplevelser för några av Sveriges största företag för att hjälpa dem att stärka och utveckla relationen med sina kunder och växa sin affär. 

Vill du veta hur vi kan hjälpa just ditt företag och göra samma resa tillsammans med er? Hör av er så bjuder vi på kaffe och berättar mer!

Vill du veta mer?