Rebel and Bird startar Frontend Bitesize Knowledge för att skapa engagemang, inspiration och kvalitet

Skriven av Matilda Johansson
Gemenskap, nyfikenhet och kompetensutbyte. Det var vad Johan Tinglöf, frontendutvecklare på Rebel and Bird, hoppades på då han tog initiativet till att dra igång ett helt nytt forum som han valde att kalla Frontend Bitesize Knowledge. Tillsammans med Tomas Billborn, Tech Director, utvecklade de konceptet till ett kreativt och inspirerande forum. Vi träffar dem, tillsammans med Sara Holm, frontendutvecklare på Rebel and Bird, för några frågor om initiativet.

Vad betyder bitesize? 

- Bitesize betyder munsbit och innebär i detta sammanhang att man på våra bitesize-träffar får en snabb dragning av något. Till skillnad från föreläsningar är bitesize något kort och koncist. 

Var kom idén ifrån? 

- Vi tyckte att det fanns ett behov av att träffas och prata om aktuella ämnen och dela kunskap inom frontend-teamet. Utifrån det skapade vi upp ett forum som kom till att bli Frontend Bitesize Knowledge, kunskapsträffar för alla Rebel and Birds frontendutvecklare. 

Vad gör ni på träffarna? 

- Vi lyfter upp olika teman som relaterar till vår profession. Upplägget är 15 minuter dragning och efter det 15 minuter diskussion om ämnet. I sällskap av en god lunch och fantastiska kollegor förstås. 

Vilka ämnen har ni pratat om hittills? 

- Vi har pratat om Gatsbys övergång till Netlify, något som varit väldigt aktuellt för oss senaste månaderna. Framöver kommer träffarna att utgå från en serie vi kallar “Jobba med”. Det handlar om hur det är att arbeta tillsammans med andra professioner i projekt. Jobba med designers, med backendare, med projektledare. 

På dessa träffar kommer vi att bjuda in kollegor inom olika roller för att diskutera vad vi gör bra tillsammans men också hur vi gemensamt kan utvecklas och vad vi kan göra bättre. Det är också ett sätt att få insikt i andra projekt för att inspireras av hur de jobbar och ta med det in i sitt eget arbetssätt. 

Första “Jobba med” kommer att handla om hur frontend arbetar med design. Vi kommer att fokusera på hur man ska ta emot en design, hur man ska implementera den och vilka delar man ska förhålla sig till. Vad har vi för rättigheter och skyldigheter i våra samarbeten? Syftet är att få större förståelse för varandra och hur vi jobbar. Är vi till exempel 15 utvecklare och lika många designers kommer inte alla att jobba likadant, men vi vill hitta ett arbetssätt där målet är att alla ska känna igen sig i arbetssättet oavsett vilket projekt man kommer in i. 

Vad hoppas ni att “bitesize” ska generera?

- En viktig anledning till att vi startade detta är att vi vill att alla frontendare ska få en känsla av gemenskap och att vi ska lära känna varandra och hur vi jobbar bättre. Alla jobbar inte med varandra dagligen eftersom att vi sitter i olika projekt. Detta forum blir ett sätt att ses alla tillsammans. 

När vi interagerar mer blir vi tryggare med varandra och då är det mycket lättare att be om hjälp eller att dela med sig av vad man tycker är kul och spännande. Vi tror och hoppas att detta kommer att göra hela frontendteamet mer sammansvetsat. 

Vi vill också att folk ska få upp ögonen för nya saker. Något som är en självklarhet för någon kanske en annan person inte alls har koll på. Det är den effekten vi hoppas att dessa träffar ska generera, ringar på vattnet. Att en idé eller något man får presenterat för sig kan bli ett stort intresse och något att bli bra på.

Summa summarum, vi hoppas på inspiration, kunskap och gemenskap! 

Sara, du är en av frontendarna på Rebel and Bird. Vad tycker du om initiativet?

- Jag blev jätteglad när detta initierades. Att bara ha digitala mötesplatser är klurigt så att ses organiserat på detta sätt är verkligen något jag uppskattar.

Jag tycker att vi redan nu efter två träffar har fått en större gemenskap. Det är tydligt att forumet möjliggör kompetensdelning och att vi lär oss av varandra. För mig som alltid vill lära mig nya grejer är det perfekt med ett upplägg med teman som kanske inte är exakt spot on det jag jobbar med. Det kan alltid finnas saker som kan relatera till det jag gör på ett eller annat sätt. Så jag ser verkligen fram emot fortsättningen!