Digital upplevelse som väcker känslor och skapar engagemang har årligen ökat intäkterna till forskning

Skriven av Matilda Johansson
En lättnavigerad, enkel och tydlig upplevelse i en snygg design som väcker känslor. Så summeras årets kampanjsida för Mustaschkampen där Rebel and Bird för femte året i rad fått det fina förtroendet att vara med och bidra genom att göra det vi kan bäst, skapa digitala upplevelser som engagerar.

Nu är en av årets viktigaste månader här, november. Månaden då Prostatacancerförbundet och Mustaschkampen samlar in pengar till forskning kring Sveriges vanligaste cancersjukdom, prostatacancer.

Under Rebel and Birds fem år långa samarbete med Prostatacancerförbundet har vi utvecklat en helt ny webbplats till Mustaschkampen som vi sedan årligen anpassat till varje års aktuella tema med färg, form och bild.

Då syftet med sidan är att sprida kunskap om prostatacancer och få folk att engagera sig genom att donera pengar till forskning ligger vårt fokus alltid på att den digitala upplevelsen är enkel och tydlig, men såklart också drabbande, som i att den slår an något hos användarna som gör att de vill engagera sig. Därför har flödet och hur innehållet presenteras alltid hög prioritet i hur vi väljer att utveckla sajten.

Och det har gett resultat. Med undantag för pandemiåren har insamligen stadigt ökat i intäkter varje år och förra året slog kampanjen rekord med hela 16 miljoner kronor i intäkter! Vad är det då med kampanjsidan som gör att folk engagerar sig?

“Det är en lättnavigerad, enkel och tydlig upplevelse i en snygg design som väcker känslor. Det behöver inte vara svårare än så, om man gör alla delar rätt”, Maria Ahlvik, Kommunikationsansvarig på Prostatacancerförbundet.

Hur gjorde vi?

“Utöver att förfina sajtens UX har vi på årets kampanjsajt testat nya tekniker för att anpassa det fina bildmaterialet. Flera av bilderna vi fick på anhöriga var i porträttformat, så vi använde oss av AI för att fylla ut bilderna till landskapsformat, vilket såklart passar bättre för upplevelsen på desktop. Nytt för i år är även möjligheten att beställa en Fars dag-gåva. För att uppmärksamma användarna om detta har vi lagt till en statisk flik på sajten för att guida användarna in i webbshopen”, Erik Westerdahl, Tjänstedesigner och Byråchef på Rebel and Bird.

Årets tema för Mustaschkampen är närstående. Varje år får över 10 000 män i Sverige besked om att de har fått diagnosen prostatacancer. Ett besked som väcker starka känslor och oro även hos partners, barn och andra i männens närhet.

“Det är så otroligt många som berörs av denna sjukdom. Nästan alla har någon i sin närhet som är drabbad eller som har gått bort i prostatacancer. För oss är det mycket angeläget att lyfta fram de närståendes viktiga roll”, Maria Ahlvik, Kommunikationsansvarig Prostatacancerförbundet.

Mustaschkampen är Prostatacancerförbundets kampanj som blandar humor med allvar för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om Sveriges vanligaste cancersjukdom: prostatacancer.

För att se kampanjsidan och engagera dig, läs mer här.