Andreas Eriksson om att utmana våra kunder, hitta en gemensam förståelse och om att se "vägbulor" som ett gemensamt lärande

Äntligen briserar våren utanför våra solkiga kontorsfönster. Nyanser av grönt breder ut sig och fåglar tävlar i sång. Apropå fåglar, så ska vi få träffa en av Rebel and Birds frontfigurer idag.

Han är Rebel and Birds försäljningschef, bandyprofil och trebarnspappa. Andreas har jobbat på Rebel and Bird sedan 2018. Innan dess så har han en lång karriär inom både IT- och reklambranschen. Han började som .NET- och EPiserver-utvecklare. Efter ett par år så axlade han rollen som arkitekt och tog därefter steget över till säljsidan via ett säljtrainee-program. Sedan dess har han jobbat med försäljning i någon form de senaste 10 åren. I Sverige. I Indien. Som VD för en reklambyrå. Och mycket mer. Och efter en långdragen jakt lyckades vi äntligen få honom hit till Rebel and Bird. Han är född och uppväxt i Lidköping, vid Vänerns södra stränder. Uppväxten spenderades framförallt på olika typer av idrottsanläggningar, men det var kärleken till bandyn som var störst. Bandyn tog honom så småningom till Uppsala där han har varit såväl spelare som tränare för stadens stolthet IK Sirius. Idag tränar han ett glatt gäng 10-åringar som förhoppningsvis också blir framtida säljare i digitalbranschen.

Så, vad är det roligaste med att vara försäljningschef på Rebel and Bird?

- Det absolut bästa med mitt jobb är att tillsammans med våra kunder få hitta lösningar på alla olika typer av utmaningar de ställs inför. Det kan t.ex. handla om att hitta helt nya intäktsströmmar via nya tjänster, förändra affärsmodeller för befintliga tjänster eller att optimera användarupplevelsen av något befintligt. Det kan också handla om att se över hur man kan minska kostnader för miljöer, förändra arbetssätt eller att få ihop spretiga teknikstackar. Min vardag är väldigt varierande vilket innebär ett ständigt lärande och det uppskattar jag verkligen.

Vad är det mest utmanande med din roll?

- Jag skulle säga att det mest utmanande, men samtidigt det viktigaste, är att skapa en gemensam förståelse för såväl utmaningen som för lösningen, dvs att förväntningarna är rätt ställda från alla involverade parter. Det är också viktigt att man tillsammans med kunden lyckas skapa ett klimat där man ser ”vägbulor” som ett gemensamt lärande och inte som ett misslyckande. Om man kan nå dit, så har man skapat riktigt bra förutsättningar för ett lyckat samarbete och således också ett bra resultat.

Vilka är de viktigaste framgångsfaktorerna i försäljning?

- Öppenhet, ärlighet och kompetens! Det finns ingen ”silver bullet” utan det handlar primärt om att verkligen förstå kundens behov och smärtor samtidigt som man måste respektera de förutsättningar som finns i form av organisation, budget, ambitionsnivå, tidsplaner, mm. Det finns inte alltid utrymme för att bygga en rymdraket eller för att använda den senaste tekniken. Självklart ska man utmana kunderna och vara lite lagom ”jobbig” för att säkerställa att kunderna får den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Det ingår i vårt jobb. På Rebel and Bird har vi dessutom en väldigt gedigen omvärldsbevakning när det kommer till teknik, vilket blir en naturlig del i de rekommendationer som vi ger våra kunder.