Rebel and Birds tillgänglighetsspecialist optimerar användarupplevelsen för alla

Skriven av Matilda Johansson
Visste ni att det finns studier som visar att användare hellre betalar mer pengar hos dina konkurrenter än att stanna kvar på din sajt om de upplever hinder med att använda den? Och visste ni att Rebel and Bird har en alldeles egen specialist på tillgänglig UX? Här kommer “Tre snabba frågor” med Sandra Victorin.

Vad gör en UX-designer som är specialiserad på tillgänglighet? 

- Tillgänglig design syftar till att säkerställa att alla människor, oberoende av syn- och hörselförmåga, funktionsbegränsningar eller kognitiva färdigheter, har jämlika möjligheter att använda tjänster.

I min roll som specialist ser jag till att så många som möjligt kan förstå och använda en tjänsts gränssnitt. Det kan vara allt från att leverera tillgänglig design eller stötta utvecklare i hur de uppfyller de tekniska krav som finns, till att stötta kunden genom att utbilda eller ge råd kring hur deras innehåll behöver se ut för att vara tillgänglighetsanpassat. 

“Alla vinner på tillgänglighet eftersom att alla någon gång i livet befinner sig i situationer där vi gynnas av anpassningar”

På vilket sätt blir webbsajter bättre om de är tillgänglighetsanpassade? 

- Webben kommer att vara enklare för alla att använda. Alla vinner på tillgänglighet eftersom att alla någon gång i livet befinner sig i situationer där vi gynnas av anpassningar. Till exempel om vi är stressade behöver vi tydlig och instruerande design, har vi brutit en arm behöver vi kunna navigera i gränssnittet med en hand och står vi ute en solig dag behöver vi bra kontraster för att kunna urskilja innehållet. 

Är det inte onödigt att tillgänglighetsanpassa sin sajt om det inte verkligen är ett måste? 

- Tvärtom! Det finns studier som visar att personer som upplever hinder på din webb kommer att lämna och gå till en konkurrent, även om konkurrenternas priser är dyrare. Det sägs också att en av fem användare har en funktionsvariation. Och då har vi inte räknat in alla de som upplever temporära funktionsnedsättningar. Det är alltså många potentiella kunder som tappas på grund av en otillgänglig webb.

Bonusfråga: Vilka utmaningar står webbdesigners inför när det gäller tillgänglighet och användbarhet på webben?

- Jag tror att många känner att det är svårt, att man inte har tillräckligt med kunskap, och att de flesta tror att tillgänglig design måste betyda tråkig design. Jag tänker att tillgänglig design betyder att den är intuitiv och enkel att använda, vilket alla i slutänden gillar!

Vill ni veta mer om hur Rebel and Bird kan hjälpa er att tillgänglighetsanspassa er sajt eller er digitala tjänst? Hör av er till oss så berättar vi mer!