Var tog personligheten vägen

Var tog personligheten på internet vägen?

Skriven av Erik Westerdahl
Tänk er tillbaka till tidigt 00-tal. Minns ni hur internet såg ut? Sajterna man besökte? Det fanns inga regler, inga färdiga hemsidemallar, inga Figma-filer med hela designbibliotek och inga tillgänglighetskrav. 

Begränsningarna av vad som var möjligt att utveckla var hårdare, trots detta är min upplevelse att internet var mycket mer kreativt. Det fanns personlighet, visuell storytelling och inspiration. Varje sajt kändes igen på håll. Det var galna animationer och musik (på gott och ont).

Lunarstorm

Vad händer när allt redan är förutbestämt? 

När alla digitala tjänster är lika bra och ser likadana ut - vad får mig som kund att välja leverantör X framför leverantör Y? Vad får mig som kund att vilja och kunna identifiera mig med ert varumärke, vad ni står för, er tonalitet och hur ni “ser ut”?

Låt oss göra en övning tillsammans. Surfa in på er egen hemsida och titta på den en stund. Surfa sedan in på era konkurrenters hemsidor. Skiljer det sig mer än färgen i headern, logotypen och eventuellt typsnittet? Blir du inspirerad? Känner du att “här vill jag gärna vara kund”? Om ditt svar var nej på någon av frågorna så tror inte jag att all storytelling i världen kommer att hjälpa. Precis som greenwashing-trenden inte hjälpte.

Idag kan vi göra i princip vad som helst

Av samma anledning är det sorgligt att se att 95% av alla sajter man besöker dagligen ser likadana ut. Det är svart text på vit bakgrund med profilfärg och logotype i headern. Glöm inte ett sans serif-typsnitt för all brödtext och några bilder med rundade hörn på glada människor som jobbar och eventuellt några stela typer som ser jätteseriösa ut. Såklart med “flat design” och någon enkel animation om du har tur.

Helgon.net

Vilken är er målgrupp?

Om svaret är “alla” så behöver ni tänka om. Inom tjänstedesign brukar vi säga “Allt för alla, allt för ingen”. Det är en mening som beskriver vad som händer när man försöker utforma en digital produkt på ett sätt som passar alla. Resultatet blir att den inte tilltalar någon. 

Om ni däremot har en tydlig målgrupp, ett starkt varumärke och relevant innehåll som tilltalar er målgrupp, då är ni på god väg. 

Behöver ni hjälp att sticka ut och göra internet lite mer personligt igen? Tveka inte att kontakta oss.

Bilder från: webdesignmuseum.org och https://internetmuseum.se/

Vill du veta mer?