“För mig är det en livsstil att vara VD på Rebel and Bird”

Skriven av Matilda Johansson
Det är dags att summera 2023 med allt spännande och kreativt vi har hunnit med. Jonas Elgquist, VD, på Rebel and Bird delar med sig av året, vad som har hänt och vad som händer framåt, men också hur det känns att vara VD, receptet för världens bästa arbetsplats, vad han önskar sig i julklapp och vilket band han lyssnat på sedan han var liten som råkar ha konsert under 2024.

Hallå Jonas, vi närmar oss nyår. Vad säger du om 2023? 

- En utmärkande grej med 2023 är att vi har klarat oss väldigt bra på en vikande marknad. Marknaden är tuffare nu men Rebel and Bird har flugit högt trots detta tack vare våra fantastiska medarbetare, starka kundrelationer och att vi har ett relevant erbjudande. 

Under året har vi även byggt en stark kultur. Vi har jobbat aktivt med vår kultur länge men under detta år har den verkligen blivit både tydligare och starkare. Vi har via det varumärkesarbete som just nu pågår landat i “vad som är Rebel and Bird” och det känns jättebra.

När jag tänker på året måste jag också nämna att vi är himla stolta över att vi har väldigt nöjda medarbetare. På årets medarbetarenkät låg vi superhögt på alla områden, inte minst området inkludering, och vi är så glada över detta. 

På det temat kan jag också berätta att vi under det senaste året har återanställt tre personer. Det är förstås det bästa kvittot på att folk trivs hos oss. Det är inte så vanligt i denna bransch att man väljer att komma tillbaka men vi har faktiskt flera “boomeranger” som valt att komma tillbaka till oss på Rebel and Bird. 

Varför har Rebel and Bird varit så framgångsrikt på en svår marknad?

- Jag tror att det handlar om vår förmåga att sätta oss in i våra kunders affär och bygga ödmjuka partnerskap. Vår passion för digitala upplevelser och vår djupa kompetens inom UX, teknik och digital strategi kombinerat med vår starka kultur gör oss till en stark konkurrent på marknaden. 

På tal om kunder och partnerskap - vad har ni gjort tillsammans under året? 

- Vi har fortsatt våra inspirerande och bra samarbeten med Filmstaden, Parks and Resorts, Preem med flera. Men vi har också hittat en del nya kunder, till exempel Spendrups, Nilfisk, Sveaskog, Almi och Atracco för att nämna några. 

Vi har jobbat med Filmstaden i många år nu och under året har vi lanserat en del nya sajter och fortsatt arbeta mycket med utveckling av den befintliga sajten. 

Preem har blivit en stor kund till oss under året där vi implementerar ett designsystem och tar fram deras nya webbplattformar och appar. 

Spendrups är som sagt en av våra nya kunder. Tillsammans med dem jobbar vi med deras B2B-e-handelslösning där vi har fokuserat på det digitala kundmötet. Även här har vi implementerat ett designsystem. Utöver detta har vi lanserat ett antal nya e-handelslösningar, bland annat för Atracco och Alla bildelar

Visionen är att skapa den bästa arbetsplatsen för varje person som jobbar hos oss.

Hur känns det att vara VD just nu? 

- Alla som jobbar på Rebel and Bird brinner för sitt jobb och alla är oerhört kompetenta inom sitt område. Att vara ledare för ett sådant gäng är så inspirerande och utvecklande, men det ställer såklart även höga krav på mig och hur vi driver bolaget. Sammantaget är det allt detta som gör att jag har världens roligaste jobb. För mig är det en livsstil att vara VD på Rebel and Bird. Jag längtar efter måndagar och min ambition är att alla som jobbar här också ska göra det. Visionen är att skapa den bästa arbetsplatsen för varje person som jobbar hos oss. Positiv energi, humor, hög kompetens och vänskap är receptet.

Vilket är ditt bästa minne från i år?

- Förutom Rebel and Birds episka sommarfest 2023 kommer jag för alltid att minnas resan till Maldiverna som jag gjorde med min 80-åriga mamma och mina två barn i påskas. Att få ta med mamma dit, som inte rest på nästan 20 år, och se hennes glädje var absolut årets höjdpunkt. 

Vad ser du fram emot mest med 2024?

- Det blir lätt att svara på! Det jag ser fram emot allra mest är att titta på Judas Priest på Sweden Rock i juni. Jag har lyssnat på det bandet sedan jag var liten och de blir bara bättre och bättre för varje år som går, så peppen är stor! 

För bolagets del ser jag fram emot resultatet av arbetet med att uppdatera vårt varumärke för att det tydligare ska representera vilka vi på Rebel and Bird är. Det kommer att bli mer vågat och utstickande. Vi tror på att våga vara annorlunda och det vill vi ska avspeglas i hur vi ser ut. 

Avslutningsvis måste vi få veta vad du önskar dig i julklapp? 

- Nya bestick! Jag älskar mat och vill ha smidda bestick. Så nu hoppas jag att tomten läser detta så att min önskan går i uppfyllelse :)